Lönekartläggning – ett verktyg för sakliga löner
Alla arbetsgivare ska göra en lönekartläggning varje år. Syftet är att upptäcka, åtgärda och
förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Som förtroendevald kan du använda resultat från lönekartläggningar när du förhandlar med arbetsgivaren om löner.
Osaklig löneskillnad
En löneskillnad är osaklig om det enda som kan förklara den är till exempel kön. Det ska inte förväxlas med löneskillnader som beror på kompetens, marknad eller svårighetsgrad i arbetet.
Att arbeta systematiskt med lönekartläggningar bidrar till ökad jämställdhet på arbetsplatsen. Det ger också ett bra underlag till den egna lönepolitiken och en överblick av lönestrukturen på arbetsplatsen.
Därför är det bra att använda resultaten av lönekartläggningen när du som förtroendevald överlägger med arbetsgivaren inför lönerevisioner.
En framgångsrik lönekartläggning
En framgångsrik lönekartläggning identifierar inte bara de osakliga löneskillnaderna. Den leder också till att avdelningen och arbetsgivaren kommer överens om hur dessa osakliga löneskillnader ska åtgärdas och förhindras att de uppkommer igen.
Läs mer om lönekartläggning på Diskrimineringsombudsmannens webbplats.
Diskrimineringsombudsmannen (do.se)
Förbered dig inför årets lönekartläggning
I detta dokument finns information om lönekartläggning samlad och Diskrimineringslagen gås igenom steg för steg med tillhörande tips.
Så förbereder du dig inför årets lönekartläggning (pdf)
Checklista inför lönekartläggningen
Det är viktigt att du som förtroendevald är väl förberedd inför arbetet med de årliga lönekartläggningarna.
- Läs på om lönekartläggning och varför den görs, målsättningen med arbetet och vad Diskrimineringslagen säger.
- Ta del av förra årets lönekartläggning och diskutera med andra Vision-representanter.
- Kom överens med din arbetsgivare om samverkansformerna. Tänk på att arbetet i sin helhet ska göras i samverkan med arbetstagarnas representanter.
- Gör en plan för hur ni ska bedriva arbetet och vilka som ska ingå.
- Diskutera vilket underlag som behövs för att kunna genomföra lönekartläggningen.
- Planera lönekartläggningen i god tid så att ni inte hamnar i tidsnöd.
- Kom överens om exakt hur lönekartläggningen ska gå till. Ska det till exempel vara medellön eller något annat som jämförs? Det finns inget facit på hur det ska göras, så det är viktigt att ni själva säkerställer fackliga kvalitetskrav.
- Se till att göra ett grundligt arbete när ni gör en lönekartläggning första gången. Det har ni igen vid kommande kartläggningar.