Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Tre förtroendevalda samtalar.

Lönekartläggning – ett verktyg för jämställda löner

Varje år ska arbetsgivare göra en lönekartläggning för att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Som förtroendevald kan du använda resultat från lönekartläggningar när du förhandlar med arbetsgivaren om löner.

Vad är lönekartläggning?

Alla arbetsgivare ska göra en lönekartläggning varje år. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

Att arbeta systematiskt med lönekartläggningar bidrar till ökad jämställdhet på arbetsplatsen. Det ger också ett bra underlag till den egna lönepolitiken och en överblick av lönestrukturen på arbetsplatsen.

Som förtroendevald kan du använda resultat från lönekartläggningar när du överlägger med arbetsgivaren inför lönerevisioner.

Vad är osakliga löneskillnader?

En löneskillnad är osaklig om det enda som kan förklara den är till exempel kön. Det ska inte förväxlas med löneskillnader som beror på kompetens, marknad eller svårighetsgrad i arbetet.

Osakliga löneskillnader

Hur gör man en lönekartläggning?

En framgångsrik lönekartläggning identifierar inte bara de osakliga löneskillnaderna. Den leder också till att avdelningen och arbetsgivaren kommer överens om hur de osakliga löneskillnaderna ska åtgärdas och förhindra att de uppkommer igen.

Läs mer om lönekartläggning på Diskrimineringsombudsmannens webbplats.

Diskrimineringsombudsmannen (do.se)

Checklista inför lönekartläggningen

Det är viktigt att du som förtroendevald är väl förberedd inför arbetet med de årliga lönekartläggningarna. Här finns en checklista som du kan följa i dina förberedelser.

  • Läs på om lönekartläggning och varför den görs, målsättningen med arbetet och vad Diskrimineringslagen säger.
  • Ta del av förra årets lönekartläggning och diskutera med andra Vision-representanter.
  • Kom överens med din arbetsgivare om samverkansformerna. Tänk på att arbetet i sin helhet ska göras i samverkan med arbetstagarnas representanter.
  • Gör en plan för hur ni ska bedriva arbetet och vilka som ska ingå.
  • Diskutera vilket underlag som behövs för att kunna genomföra lönekartläggningen.
  • Planera lönekartläggningen i god tid så att ni inte hamnar i tidsnöd.
  • Kom överens om exakt hur lönekartläggningen ska gå till. Ska det till exempel vara medellön eller något annat som jämförs? Det finns inget facit på hur det ska göras, så det är viktigt att ni själva säkerställer fackliga kvalitetskrav.
  • Se till att göra ett grundligt arbete när ni gör en lönekartläggning första gången. Det har ni igen vid kommande kartläggningar.

Förbered dig inför årets lönekartläggning

I dokumentet nedan finns samlad information om lönekartläggning. Dokumentet går också igenom diskrimineringslagen steg för steg och ger tips på vad du kan tänka på inför lönekartläggningen.

Så förbereder du dig inför årets lönekartläggning (pdf)

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss