Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Tre kvinnor samtalar.

Lönekartläggning – ett verktyg för jämställda löner

Varje år ska arbetsgivare göra en lönekartläggning för att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Som förtroendevald kan du använda resultat från lönekartläggningar när du förhandlar med arbetsgivaren om löner.

Vad är lönekartläggning?

Alla arbetsgivare ska göra en lönekartläggning varje år. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löne­skillnader mellan kvinnor och män.

Att arbeta systematiskt med löne­kartläggningar bidrar till ökad jämställdhet på arbetsplatsen. Det ger också ett bra underlag till den egna lönepolitiken och en överblick över löne­strukturen på arbetsplatsen.

Som förtroendevald kan du använda resultat från löne­kartläggningar när du överlägger med arbetsgivaren inför löne­revisioner.

Vad är osakliga löneskillnader?

En löneskillnad är osaklig om det enda som kan förklara den är till exempel kön. Det ska inte förväxlas med löneskillnader som beror på kompetens, marknad eller svårighets­grad i arbetet.

Löneskillnader och kön

Hur gör man en lönekartläggning?

En framgångsrik lönekartläggning identifierar inte bara de osakliga löne­skillnaderna. Den leder också till att avdelningen och arbetsgivaren kommer överens om hur de osakliga löne­skillnaderna ska åtgärdas och förhindra att de uppkommer igen.

Läs mer om lönekartläggning på Diskriminerings­ombudsmannens webbplats.

Diskrimineringsombudsmannen (do.se)

Checklista inför lönekartläggningen

Det är viktigt att du som förtroendevald är väl förberedd inför arbetet med de årliga löne­kartläggningarna. Här finns en checklista som du kan använda i dina förberedelser.

  • Läs på om lönekartläggning och varför den görs, målsättningen med arbetet och vad diskrimineringslagen säger.
  • Ta del av förra årets lönekartläggning och diskutera med andra Vision-representanter.
  • Kom överens med din arbetsgivare om samverkans­formerna. Tänk på att arbetet i sin helhet ska göras i samverkan med arbetstagarnas representanter.
  • Gör en plan för hur ni ska bedriva arbetet och vilka som ska ingå.
  • Diskutera vilket underlag som behövs för att kunna genomföra löne­kartläggningen.
  • Planera lönekartläggningen i god tid så att ni inte hamnar i tidsnöd.
  • Kom överens om exakt hur löne­kartläggningen ska gå till. Ska det till exempel vara medellön eller något annat som jämförs? Det finns inget facit på hur det ska göras, så det är viktigt att ni själva säkerställer fackliga kvalitets­krav.
  • Se till att göra ett grundligt arbete när ni gör en löne­kartläggning första gången. Det har ni igen vid kommande kartläggningar, eftersom ni kan använda tidigare lönekartläggningar som mall.

Förbered dig inför årets lönekartläggning

I dokumentet nedan finns samlad information om löne­kartläggning. Dokumentet går också igenom diskriminerings­lagen steg för steg och ger tips på vad du kan tänka på inför löne­kartläggningen.

Så förbereder du dig inför årets lönekartläggning (pdf)

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss