Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Webbinarium om verktygslådan

Påverka för att förbättra förutsättningarna inom socialtjänsten

Flera rapporter från Vision visar att arbetsmiljö och förutsättningar för medarbetare och chefer inom socialt arbete allt för ofta brister. Resurserna räcker inte till och många vittnar om stressymptom och arbetssätt som inte gynnar effektivitet. Här kan du som medlem eller förtroendevald ta del av underlag för att jobba lokalt för att få till förbättringar.

Resurserna räcker inte till

Visions medlemmar som arbetar med socialt arbete drivs av att de har ett meningsfullt arbete och trivs ofta med sina arbetsuppgifter. Dessvärre har socialt arbete som verksamhetsområde under lång tid dragits med olika problem. Bland annat handlar det om svårigheter med kompetensförsörjningen, brister i arbetsmiljön och brister i kvaliteten.

Samtidigt går verksamheten ofta med ekonomiskt underskott. Vision menar att organisatoriska och resursmässiga faktorer påverkar arbetsmiljön och verksamhetens kvalitet.

Vision anser att socialt arbete är ett eftersatt verksamhetsområde som varken har de resurser eller den status det borde ha. Det måste finnas förutsättningar för att leva upp till den kvalitet som har fastställts genom lagar och regelverk. Annars riskerar befolkningens tilltro till socialtjänsten att minska, kvaliteten blir lidande och verksamhetsområdet minskar sin attraktivitet som arbetsplats.  

Detta kan du göra på arbetsplatsen

Detta är förslag på aktiviteter kopplade till arbetsmiljö och rapporterna "Ska vi följa lagen eller hålla budget" och "Socialchefsrapporten 2022 - Attraktiv och efterfrågad". Ni vet bäst vad som behöver göras på just er arbetsplats.

 1. Sprid sammanfattningen av rapporten eller rapporten och/eller regionala områdes-bilagan till dina kollegor.

  Sammanfattning: Ska vi hålla budget eller följa lagen (pdf)
  Socialchefsrapporten 2022 - attraktiv och efterfrågad(pdf)            Bilaga till socialchefsrapporten - redovisning utifrån regionala områden (pdf)
 2. Boka in ett möte med medarbetare inom socialtjänsten där ni pratar om hur förutsättningarna ser ut och vad som behövs för att förbättra dessa.

  Mötesunderlag medarbetare socialt arbete (pptx)
  Diskussionsfrågor: Ska vi hålla budget eller följa lagen (pdf)

 3. Sammanfatta synpunkter och lösningsförslag från medarbetarna och skriv ihop ett underlag.

 4. Skicka underlaget till din styrelse. För en dialog om hur ni kan ta frågan vidare till arbetsgivaren, till exempel genom lokal samverkan.

 5. Boka ett möte med arbetsgivaren (om ni inte kom på ett annat tillvägagångssätt i steg 4) och presentera ert lokala underlag tillsammans med sammanfattningen av rapporten.

  Mötesunderlag arbetsgivare socialt arbete (pptx)

 6. Be om en åtgärdsplan från arbetsgivaren kring de punkter som ni har identifierat i er lokala dialog som kräver åtgärder. Vad är rimligt och vad behöver ni fokusera på? När följer ni upp och hur?

 7. Återkoppla till medlemmar och kollegor vad ni har gjort lokalt och hur ni går vidare.

 8. Passa på att ställa frågan om medlemskap till de som ni kommunicerar med som ännu inte är medlemmar i Vision.

 9. Återkoppla gärna till ditt Vision-center om ni lyckas driva igenom en förändring, och lägg in på Handlingskraftskartan.

  Handlingskraftskartan

Detta kan du göra för att sprida och bilda opinion kring Socialchefsrapporten

Detta är förslag på aktiviteter rapporten"Socialchefsrapporten 2022 - Attraktiv och efterfrågad". Ni vet bäst vad som behöver göras på just er arbetsplats.

 1. Dela och kommentera Veronicas inlägg om rapporten i sociala medier.
 2. Dela och kommentera nyheten om rapporten i ditt läns tidning när/om den publiceras.
 3. Gör egna inlägg utifrån de resultat som berör ditt län. Resultaten hittar du i bilagan till rapporten och i det pressmeddelande som är framtaget för ditt län. Länka gärna till den sida på Visions webbplats där rapporten ligger. 
 4. Tagga gärna lokala politiker i dina inlägg. På det sättet säkerställer ni att de tar del av nyheten.
 5. Skicka in en insändare till din lokaltidning om frågan. Utgå ifrån pressmeddelandet, och ta hjälp av opinionsansvarig på din Visionavdelning.
 6. Budskap och länkar ni kan använda finns i dokumentet nedan

Socialchefsrapporten 2022 - Budskap och länkar (pdf)

Rapporter om situationen inom socialtjänsten

Socialchefsrapporten 2022 - attraktiv och efterfrågad(pdf)          

Bilaga till socialchefsrapporten 2022 - redovisning utifrån regionala områden (pdf)

Ska vi hålla budget eller följa lagen? (pdf)

”Har du familj...?” Om utsatthet för hot, personangrepp och våld i socialt arbete (pdf)

Socialchefsrapporten 2020 (pdf)

Om biståndshandläggarens roll och villkor (pdf)

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar