Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Webbinarium om verktygslådan

Förbättra förutsättningarna inom socialtjänsten

Flera rapporter från Vision visar att arbetsmiljö och förutsättningar för medarbetare inom socialt arbete allt för ofta brister. Resurserna räcker inte till och många vittnar om stressymptom och arbetssätt som inte gynnar effektivitet. Här kan du som medlem eller förtroendevald ta del av underlag för att jobba lokalt för att få till förbättringar.

Resurserna räcker inte till

Visions medlemmar som arbetar med socialt arbete drivs av att de har ett meningsfullt arbete och trivs ofta med sina arbetsuppgifter. Socialt arbete som verksamhetsområde har dessvärre under lång tid dragits med olika problem som bland annat handlar om svårigheter med kompetensförsörjningen, brister i arbetsmiljön och brister i kvaliteten. Samtidigt går verksamheten ofta med ekonomiskt underskott. Vision menar att organisatoriska och resursmässiga faktorer påverkar arbetsmiljön och verksamhetens kvalitet.

Vision anser att socialt arbete är ett eftersatt verksamhetsområde som varken har de resurser eller den status det borde ha. Det måste finnas förutsättningar för att leva upp till den kvalitet som fastställts genom lagar och regelverk. Annars riskerar befolkningens tilltro till socialtjänsten att minska, kvaliteten blir lidande och verksamhetsområdet minskar sin attraktivitet som arbetsplats.  

Detta kan du göra på arbetsplatsen

Detta är förslag på aktiviteter kopplade till arbetsmiljö och rapporten "Ska vi följa lagen eller hålla budget". Ni vet bäst vad som behöver göras på just er arbetsplats.

 1. Sprid sammanfattningen av rapporten till dina kollegor.

  Sammanfattning: Ska vi hålla budget eller följa lagen (pdf)

 2. Boka in ett möte med medarbetare inom socialtjänsten/dina kollegor där ni pratar om hur förutsättningarna ser ut och vad som behövs för att förbättra dessa.

  Mötesunderlag medarbetare socialt arbete (pptx)
  Diskussionsfrågor: Ska vi hålla budget eller följa lagen (pdf)

 3. Sammanfatta synpunkter och lösningsförslag från medarbetarna - skriv ihop ett underlag.

 4. Skicka underlaget till din styrelse - för en dialog om hur ni kan ta frågan vidare till arbetsgivaren. Till exempel genom lokal samverkan.

 5. Boka ett möte med arbetsgivaren (om man inte kom på ett annat tillvägagångssätt i steget ovan) och presentera ert lokala underlag tillsammans med sammanfattningen av rapporten. 

  Mötesunderlag arbetsgivare socialt arbete (pptx)

 6. Be om en åtgärdsplan från AG kring de punkter som ni identifierat i er lokala dialog som kräver åtgärder. Vad är rimligt och vad behöver ni fokusera på? När följer ni upp och hur?

 7. Återkoppla till medlemmar och kollegor vad ni gjort lokalt och hur ni går vidare.

 8. Passa på att ställa frågan om medlemskap till de som ni kommunicerar med som ännu inte är medlemmar.

 9. Återkoppla gärna till ditt Visionscenter om ni lyckas driva igenom en förändring - och lägg in på Handlingskraftskartan.

  Handlingskraftskartan

Rapporter om situationen inom socialtjänsten

"Ska vi följa lagen eller hålla budget?"

”Har du familj...?” Om utsatthet för hot, personangrepp och våld i socialt arbete (pdf)

Socialchefsrapporten 2020 (pdf)

Om biståndshandläggarens roll och villkor (pdf)

Nyheter

Till arkivet

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar