Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Händer som håller i varandra, illustration.

Vision stödjer IF Metall i konflikten på Tesla

2023-12-20

För Vision är det självklart att företag som är verksamma i Sverige ska ha kollektivavtal. Vision står därför helt och fullt bakom IF Metall i deras krav på att Tesla ska teckna kollektivavtal. Vision tycker också att det är viktigt att ställa krav på schyssta villkor vid offentlig upphandling.

Det händer en hel del i Teslakonflikten och fler LO-förbund i de nordiska länderna varslar om konfliktåtgärder. Detta är något som har efterfrågats av IF Metall. Vision står i tät dialog med IF Metall och de andra involverade fackförbunden kring utvecklingen och hur vi eventuellt kan bidra.

Vi har inte fått någon formell förfrågan om sympatiåtgärder från IF Metall utan de har stöd av LO-förbunden i Sverige när det gäller strejkvakter och liknande, vilket också är i enlighet med LO-förbundens sätt att agera i konflikt.

Flera förtroendevalda från Vision har stötta strejkvakter som bemannar Teslas arbetsplatser där IF Metall har tagit ut medlemmar i konflikt, vilket har varit mycket uppskattat.

Visions viktigaste roll för att värna den svenska modellen är just nu att jobba med en stark facklig organisering och att påminna arbetsgivare om Visions krav på schysst upphandling, både utifrån social hållbarhet genom kollektivavtal och miljömässig hållbarhet.

Vision har också tagit initiativ till ett arbete med att undersöka medlemmarnas arbetsplatser på den privata sidan. Vilka arbetsgivare saknar kollektivavtal och hur jobbar vi tillsammans med andra förbund för att få till det? Vi kommer att skapar oss en så heltäckande bild som möjligt.

Bakgrund till Tesla-strejken

IF Metall inledde en strejk på Teslas verkstäder och serviceställen den 27 oktober för att få Tesla att teckna kollektivavtal. Sedan dess har omfattande sympatiåtgärder följt på varandra. Tolv förbund utöver IF Metall har anslutit till konflikten, inklusive tre nordiska transportarbetarförbund.

Måste man ha kollektivavtal?

Nio av tio arbetstagare omfattas av kollektivavtal i Sverige. En arbetsgivare måste inte ha kollektivavtal, men om en facklig organisation begär förhandling om kollektivavtal måste arbetsgivaren delta i förhandlingen. Den fackliga organisationen har också rätt att vidta stridsåtgärder, till exempel strejk, för att få arbetsgivaren att teckna kollektivavtal.

Det är förbjudet att ta till konfliktåtgärder som strejk när det finns ett giltigt kollektivavtal. Ett undantag är sympatistrejker. Då stödjer ett fackförbund en annan facklig part som är i konflikt med arbetsgivaren. Förutsättningen för en sympatiåtgärd är att den stridsåtgärd man vill ge sitt stöd är tillåten.

Kollektivavtal – så funkar det

Strejk – så funkar det (Tidningen Vision)

Film: Så funkar den svenska modellen

Schyst offentlig upphandling

Nyheter

Till arkivet

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss