Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

 • Kvinna läser igenom en checklista.

Vad gäller vid varsel och uppsägning?

2023-10-30

Varsel och uppsägningar är två ord som skrämmer många. Men vad menas med begreppen, och vad är skillnaden? Vi reder ut och ger tipsen som ger dig bäst skydd i oroliga tider.

Arbetsgivare som planerar att säga upp fler än fem medarbetare är skyldiga att förvarna, alltså varsla, både sina anställda och Arbets­förmedlingen i god tid. Ett varsel beror oftast på arbets­brist eller omorganiseringar och kan initialt omfatta en stor grupp medarbetare, men i de flesta fall blir varslet inte så omfattande som först befarat. Annelie Elgevi, ombudsman på Visions center i Stockholm, förklarar saken:

– Det beror på att det ofta uppstår vakanser under resans gång, vissa hittar nya jobb och en del går i pension. Ibland förändras också förutsättningarna efter förhandlingar med facket. När det väl kommer till uppsägningar behöver de därför inte bli så omfattande och det kan vara en tröst för många. Ett varsel är alltså inte samma sak som en uppsägning.

Att arbetsgivaren varslar på grund av så kallad arbetsbrist betyder inte att det inte finns tillräckligt att göra. Det handlar oftast om att det inte finns resurser att behålla alla tjänster och man behöver skära ner.

Varsel och neddragningar

Det händer efter ett varsel

I Sverige finns ett omfattande regelverk kring hur uppsägningar från arbetsplatsen får och bör gå till. Det mesta regleras i lagen om anställnings­skydd (LAS). Det är en trygghet för såväl arbetstagare som arbetsgivare.

– Vi ombudsmän på Vision har ett ansvar att företräda våra medlemmar vid en uppsägning och se till att det inte ligger något fuffens bakom uppsägningarna. Facket sitter också med i förhandlingarna, som alltid sker i två steg. Det första steget handlar om att se över hur den nya organisationen ska se ut, utan att prata om några namn. Nästa steg är att titta på turordningen och vilka som kommer att få besked om uppsägning. Uppsägningar görs alltid enligt en turordnings­lista där principen "sist in, först ut" gäller, berättar Annelie Elgevi. Hon fortsätter:

– En förutsättning för att få behålla arbetet om de arbets­uppgifter du vanligtvis jobbar med försvinner i den nya organisationen är att du kan utföra arbets­uppgifterna som någon som har kortare anställnings­tid idag utför. Arbetsgivaren kan också enligt lag ha rätt att undanta medarbetare från turordningen.

LAS – lagen om anställningsskydd

Om du blir uppsagd

Om varslet går så långt att du blir uppsagd från din tjänst är det första du bör göra att ta en titt på uppsägnings­beskedet som du alltid får skriftligt av din arbetsgivare. Där står det bland annat vilken uppsägningstid du har. Den är olika lång beroende på kollektivavtal och är reglerat i lagstiftningen. Den kan vara allt ifrån en till sex månader.

– Under uppsägningstiden har du i normalfallet arbets­skyldighet, vilket innebär att du går till jobbet precis som vanligt. Däremot har du rätt att vara ledig med lön för att gå till Arbets­förmedlingen eller gå på arbetsintervju, förklarar Annelie Elgevi.

På samma sätt som du fortsatt har skyldigheter gentemot arbetsgivaren har du också samma rättigheter under uppsägningstiden.

­– Alla som är anställda har exempelvis rätt att utnyttja sitt friskvårdsbidrag, så se till att använda den del du har rätt till under aktuellt år. Du kan också ha rätt till samtalsstöd via företags­hälso­vården om du känner att du inte mår bra.

Checklista: Uppsagd på grund av arbetsbrist

Medlemskap i fack och a-kassa viktigt

Den allra viktigaste grund­tryggheten ligger i att vara med både i ett fackförbund och en a-kassa. Därigenom har du rätt till inkomst­baserad ersättning om du förlorar jobbet. Du får då upp till 80 procent av din inkomst. Tänk på att det inte räcker med att gå med vid ett varsel – du behöver kvalificera dig för att få ersättning om du blir uppsagd.

På de flesta stora arbetsplatser finns Vision lokalt, i form av en avdelning eller klubb. Där finns lokala förtroende­valda som för kollegornas röst mot arbetsgivaren.

– Om det inte redan finns något lokalt ombud på din arbetsplats är det bra att välja en representant. Även om det finns ombudsmän som för arbetstagarnas talan gentemot arbetsgivaren är det alltid bra att ha en lokal representant som är expert på hur det ser ut på just din arbetsplats.

Bli medlem i Vision

Så blir du förtroendevald

Annelies bästa tips till dig som riskerar att bli varslad eller uppsagd

 • Gå med i en a-kassa och ett fackförbund om du inte redan gjort det. Du ska ha varit med i 12 månader när du blir uppsagd för att kvalificera för a-kassa och inkomst­försäkring.
 • Se över ditt cv och Linkedin-profil så att de är uppdaterade.
 • Utse ett lokalt ombud på arbetsplatsen.
 • Försök att inte spekulera för mycket om vem eller vilka som kommer att bli uppsagda. Förutsättningarna förändras ofta längs vägen.
 • Använd ditt friskvårds­bidrag för att få tid till rörelse och reflektion.
 • Om du känner att du inte mår bra – berätta för din chef som kan ge dig stöd via företagshälsovården.
 • Kika in på Visions karriärs­sidor där kan du via ditt medlemskap få hjälp med att formulera ditt cv, intervjuträning och karriär­rådgivning.

  Karriärtjänster
 • Ta kontakt med Vision Direkt om du har frågor om varsel eller uppsägningar.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss