Snabbspår för nyanlända inom socialt arbete
Nyanlända med examen inom socialt arbete ska snabbare få tillträde till den svenska arbetsmarknaden. Det är tanken med överenskommelsen om ett snabbspår som blev klar 2016 och som Vision varit delaktig i att ta fram.
Syftet med ett snabbspår är att ge nyanlända akademiker med en utländsk examen inom socialt arbete en möjlighet att snabbt komma in i yrket. Det innebär också bättre möjligheter att täcka det stora behovet som finns av utbildad arbetskraft inom socialt arbete. En annan vinst är att nyanlända akademiker berikar svensk arbetsmarknad med sin kompetens.
Snabbspåren är ett gemensamt åtagande från arbetsmarknadens parter i samarbete med berörda myndigheter. Syftet är att skapa snabbare vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända som har utbildning eller yrkeserfarenhet som efterfrågas i Sverige.
Snabbspåret har tre delar
Snabbspåret inom socialt arbete består av tre delar: auskultation, kompletteringsutbildning och praktik. Dessa kombineras med yrkessvenska och sfi.
1. Auskultation
Med auskultation menas att direkt studera yrkesutövning i utbildningssyfte – att gå bredvid en yrkeskunnig handledare. Det blir en inledande orientering i det sociala arbetets innehåll och form.
2. Kompletteringsutbildning
Den nyanlända får gå en kompletteringsutbildning vid ett lärosäte som anordnar socionomutbildning. Utbildningen är max sex månader på heltid och ska kunna tillgodoräknas till 30 högskolepoäng. Syftet är att komplettera utbildningen från ett annat land till kunskaper som motsvarar en svensk examen inom socialt arbete.
3. Praktikperiod
Praktikperioden är tre till fem månader lång och görs på en arbetsplats med en utsedd handledare. Praktiken kan kombineras med målgruppsanpassad yrkessvenska utifrån individuella behov. Personen får etableringsersättning eller aktivitetsstöd.
Till skillnad från auskultationsperioden har deltagarna nu kompletterat sin utbildning till motsvarande svensk examen inom socialt arbete. Därmed finns förutsättningar för att praktisera mer självständigt under en handledares vägledning.
I praktikperioden ingår en bedömning av yrkeskompetensen. För att uppnå full behörighet även för myndighetsutövning som gäller barn och unga behövs en särskild bedömning från Socialstyrelsen. Den går att ansöka om efter praktikperioden.
Stort rekryteringsbehov
Visions socialchefsrapport och Arbetsförmedlingens siffror visar att det är stor brist på utbildad personal inom socialt arbete. Samtidigt är många nyanlända inom Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag registrerade som arbetssökande inom socialt arbete.
Snabbspår kan bidra till att matcha behovet av utbildad arbetskraft med möjligheten för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Det har varit ett prioriterat arbete för Vision att komma fram till hur detta kan gå till.
Rätt förutsättningar behövs
Vision hoppas att många arbetsgivare ser möjligheterna med snabbspåren. Det innebär samtidigt att arbetsgivarna måste avsätta tid och resurser för introduktion. De medarbetare som ska handleda sina nya kollegor måste också få rätt förutsättningar.
Detta är något som Vision kommer att arbeta tillsammans med arbetsgivarna för att se till.
Snabbspår för nyanlända med examen inom socialt arbete (pdf)