Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

 • Illustration för tecknandet av nytt avtal.
  Det nya pensionsavtalet gör att anställda i kommun och region får högre avsättningar till pensionen.

Pensionsavtal för SKR och Sobona

Vision har kommit överens om ett nytt pensionsavtal med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona, tillsammans med fler fackliga organisationer. Det nya avtalet innebär att du som är anställd i kommun eller region får högre pensionsavsättningar.

Moderniserat pensionsavtal inom kommun och region 

Den 1 januari 2023 går kommuner och regioner från ett förmånsbestämt till avgiftsbestämt pensionssystem. Pensions­avsättningarna höjs samtidigt som arbetsgivarna får ökade möjligheter att förutse uppkomna pensionskostnader.

Förändringen gör att rörligheten förbättras både inom och mellan arbetsmarknadssektorerna, arbetsgivare får bättre möjligheter till kompetensförsörjning och systemet blir enklare att förstå.

Vad har Vision uppnått i det nya avtalet?

Vision har förhandlat med arbetsgivaren i mer än två år om höjda avsättningar till tjänstepensionen. Det är en stor facklig framgång att premien höjs med 1,5 procent.

För vilka gäller avtalet?

AKAP-KR (Avgiftsbestämd Kollektivavtalad Pension) är det gällande pensionsavtalet för alla anställda inom kommuner och regioner från den 1 januari 2023, med övergångsbestämmelser och kvarstående i det förmånsbestämda pensionsavtalet KAP-KL för vissa anställda.

Villkor i pensionsavtalet AKAP-KR

 • Pensionsavsättningarna i AKAP-KR blir 6 procent på den pensionsgrundande lönen till och med 7,5 inkomstbasbelopp. Det motsvarar en månadslön om 44 375 kronor (år 2022) och 31,5 procent för lönedelar som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp upp till 30 inkomstbasbelopp.
 • Arbetstagare som nyanställs eller återanställs till sektorn ska omfattas av AKAP-KR, från och med tidpunkten för ikraftträdandet, oavsett ålder.
 • Anställda upp till 65 år, som tidigare omfattades av KAP-KL, byter den 1 januari 2023 avtal till AKAP-KR och får därmed möjlighet till högre pension.
 • Anställda som har ett pågående intjänande av förmåns­bestämd pension kvarstår i KAP-KL och erbjuds att gå över till AKAP-KR.
 • Överenskommelsen innehåller även vissa andra övergångs­bestämmelser för arbetstagare som tidigare omfattades av KAP-KL.
 • Anställda som har omfattats av avtalet PA-KFS 09 övergår också till AKAP-KR.
 • Lägsta utbetalningsålder för avgiftsbestämd ålderspension höjs till 60 år.
 • Utbetalning av avgiftsbestämd ålderspension ska ske livet ut, men kan efter särskild överenskommelse med försäkrings­givaren betalas ut under kortare tid, som minst i 10 år.

Pensionsavtal AKAP-KR (pdf)

Mer om pensionsavtalen KAP-KL och AKAP-KR (ofr.se)

Så mycket tjänar du på det nya avtalet

Den som tjänar mest på ett avtal med högre avsättning är den som jobbar längst tid med det nya avtalet. Hen hinner helt enkelt tjäna in mer pension med den högre avsättningen. Exakt hur mycket du tjänar på avtalet är svårt att säga, eftersom det beror på många olika faktorer. Här följer några generella räkneexempel.

Irma:

 • Ålder 2022: 25 år
 • Månadslön 2022: 25 000 kronor
 • Skillnad i utbetald pension med det nya avtalet: cirka 1 400 kronor extra per månad.

Mohammed:

 • Ålder 2022: 50 år
 • Månadslön 2022: 35 000 kronor
 • Skillnad i utbetald pension med det nya avtalet: cirka 500 kronor extra per månad.

Hur har vi räknat?

Vi har räknat med en årlig reallöneökning på 0,35 procent (det som är kvar av lönehöjningen med inflationen borträknad) med en inflation på i snitt två procent (kan ligga högre i vissa perioder, och lägre i andra). Vi har antagit att personerna jobbar tills de är 67 år inom samma avtalsområde.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss