Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Om du blir utsatt för sexuella trakasserier

Trots skärpt lagstiftning råder det stor tystnad och okunskap om sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Här får du råd om hur du ska agera om du blir utsatt för trakasserier.

Har du blivit utsatt för sexuella trakasserier?

Så här ska du agera om du blir utsatt för sexuella trakasserier på jobbet. 

  1. Lägg märke till situationen. Ignorera inte din känsla, utan stanna upp och fundera. Vad hände här? Kom ihåg att du har rätt att känna dig fysiskt och känslomässigt trygg på jobbet.

  2. Säg ifrån. Sätt ord på vad som händer, till exempel: "Du stirrar mycket på mig, det känns obehagligt, kan du vara snäll att sluta med det."

  3. Dokumentera. Om beteendet inte upphör – dokumentera vad som händer. Skriv upp vad som har skett och vad du gjorde. Spara sms, lappar eller mejl som känns trakasserande eller olustiga. Kom dock ihåg att det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsplatsen. Har trakasserierna gått för långt utan att chefen agerar har hen förmodligen brutit mot lagen.

  4. Berätta vad som hänt för din arbetsgivare. Du kan också få hjälp av ett skyddsombud eller fackligt ombud. Det viktiga är att du inte ska behöva hantera konflikten ensam.

  5. Anmäl. Om personen inte slutar med trakasserier eller om situationen eskalerar ska du anmäla det som har hänt. I första hand måste du vända dig till din chef. Om hen inte gör något för att lösa situationen kan du vända dig till facket eller Diskrimineringsombudsmannen (DO). Utöver det kan du anmäla personen som trakasserar dig till polisen, eftersom vissa handlingar är brottsliga. Men en polisanmälan kan inte lösa situationen på arbetsplatsen.

Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon när Visions ombudsman Lena Lundgren ger tips om hur du som blivit utsatt ska agera.

Sexuella trakasserier – så agerar du om du blir utsatt (tv4play.se)

Bryt tystnaden: handbok om sexuella trakasserier

I TCO:s handbok Bryt tystnaden får du konkreta verktyg för att förebygga och hantera sexuella trakasserier. Boken går igenom lagar, arbetstagarnas rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter.

I handboken möter du personer som själva blivit utsatta för sexuella trakasserier och som berättar om sina upplevelser. Bland andra journalisten Camilla Wagner, polisen Elin Bäck och operasångerskan Malena Ernman.

Bryt tystnaden! En handbok om sexuella trakasserier (pdf)

Gå Visions e-utbildning om förebyggande arbete

Visions e-utbildning En arbetsplats för alla inriktar sig på det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier, med diskussioner om normer och värderingar på arbetsplatsen. Utbildningen tar 20 minuter och passar som utgångspunkt för diskussioner på till exempel en arbetsplatsträff.

Starta e-utbildningen (enarbetsplatsforalla.se)

Behöver du stöd?

Hör av dig till Visions fackliga rådgivning Vision Direkt om du vill ha stöd och råd om en situation i arbetslivet.

Kontakta Vision

Är du chef?

Som chef är du särskilt viktig för arbetsmiljön. Din arbetsgivare måste ge dig de förutsättningar du behöver. Du kan få stöd i ditt uppdrag av Vision Chef.

Vision Chef