Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Pengar i plånboken. Illustration.

Inflation och lön – så påverkas du

Just nu pratas det mycket om inflation och stigande priser. Men hur påverkar egentligen inflationen din lön? Här kan du läsa mer om inflation, löneökning och hur du kan hantera situationen som arbetstagare.

Vad är inflation?

Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån i samhället. Det innebär alltså att du kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar.

Så påverkas din lön av inflationen

Inflationen påverkar lönen och löneökningarna negativt. Dina pengar blir mindre värda och därför blir även löneökningen mindre värd.

Reallönen blir mindre trots löneökning

Den lön du har kvar efter att inflationen har räknats bort från löneökningen kallas reallön. Reallönen är alltså den köpkraft som du har för din lön, det vill säga hur mycket du faktiskt kan köpa för dina pengar.

Om inflationen i samhället är högre än löneökningen uppstår en reallönesänkning. Även om krontalet är högre än tidigare kan du köpa mindre för de pengarna eftersom priserna är högre.

Motsatsen är reallöneökning, det vill säga att lönen faktiskt har ökat efter att inflationen har räknats bort. En balanserad arbetsmarknad behöver en lönebildningsmodell som ger låg inflation och reallöneökningar.

När vänder inflationen?

Sverige har under många år oftast haft reallöneökningar. Just nu blir dock reallönerna mindre, bland annat för att priserna på el, bränsle och många varor har blivit högre.

På några års sikt finns det möjlighet att det vänder och att vi kommer tillbaka till reallöneökningar.

Hur påverkar inflationen min lön? (youtube.com)

Ska jag kräva högre löneökning?

Ska jag som arbetstagare då förvänta mig högre löneökning på grund av inflationen? Nej, att höja lönerna för att matcha inflationen är inte en lösning på problemet. Alltför stora löneökningar riskerar att driva på inflationen ännu mer vilket tvärtom kan leda till ytterligare minskad köpkraft.

I stället måste fokus ligga på att minska inflationen. Där bygger Visions sätt att arbeta på vad som långsiktigt är bäst för våra medlemmar.

Vad gör Vision för att minska inflationen?

Vision vill att våra medlemmar ska ha reallöneökningar – det är ett av våra viktigaste mål med lönebildningen. Vi anser att det bästa sättet att uppnå reallöneökningar är att ha en gemensam strategi med övriga fackförbund och parter på arbetsmarknaden för hur vi ska bidra till att inflationen minskar.

Vision vill att vara med och skapa en lönemodell som håller nere inflationen och ger reallöneökningar kontinuerligt. För att uppnå det är vi tvungna att acceptera att inflationen enstaka år är högre än löneökningarna.

Vad kan jag själv göra?

Som enskild arbetstagare kan du inte påverka inflationen på samhällsnivå. Däremot finns det andra saker som du kan påverka i ditt arbete, nämligen

  • hur du genomför ditt lönesamtal
  • hur du presterar i arbetet
  • vilken dialog du för med din chef.

I ditt lönesamtal bör du som vanligt fokusera på din egen prestation och arbetsinsats, i stället för på inflationen. Hur bidrar du till verksamhetens mål? Här har Vision rådgivning och lönestatistik som kan hjälpa dig rätt inför lönesamtalet.

Förbered lönesamtal

Lönestatistik

Hur kan facket hjälpa dig?

Vision och andra fackförbund har en viktig arbetsuppgift vad gäller lön – att säkerställa reallöneökningar över tid. Detta gör vi genom att skapa en modell för lönebildning som gör att du kan få högre löneökning än vad inflationsnivån är. Det är den modellen vi nu måste tillbaka till.

Är du medlem i Vision finns en hel del stöd att ta del av för att hjälpa dig i frågor om lön. Till exempel kan du boka lönecoachning och se lönestatistik inför löneförhandlingen.

Lönetjänster

Har du fler frågor om lön?

Kontakta Vision om du vill ha rådgivning om lön eller har frågor som du inte får svar på här.

Kontakta Vision

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss