Vilka anställningsformer finns det?
Det finns två olika anställningsformer: tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Dina rättigheter kopplade till din anställning regleras i lagen om anställningsskydd (LAS) och i kollektivavtalet som gäller för dig.
LAS – lagen om anställningsskydd
Tillsvidareanställning
Tillsvidareanställning innebär att det inte finns något slutdatum för din anställning. Om du vill avsluta den behöver du säga upp dig. Tillsvidareanställning brukar ofta kallas för fast anställning.
Tillsvidareanställning är utgångspunkten i lagen och i kollektivavtalen. Andra anställningsformer är undantag från den huvudregeln.
Provanställning
Ibland tillämpas provanställning i samband med att du får en ny anställning. Det är ett sätt att pröva ett nytt jobb, som övergår till tillsvidareanställning om både du och arbetsgivaren är nöjda.
En provanställning får vara i högst sex månader. Den går att avbryta när som helst under provanställningstiden utan att ange något särskilt skäl till det. Arbetsgivaren behöver ge besked minst två veckor i förväg om de vill avbryta provanställningen.
Det kan dock finnas andra regler om provanställning i kollektivavtalet.
Tidsbegränsad anställning
Tidsbegränsad anställning varar till ett slutdatum som har bestämts i förväg. Lagen säger att arbetsgivaren får tidsbegränsa anställningar om det handlar om särskild visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete eller om den anställda har fyllt 69 år. Här ingår exempelvis det som kallas för projektanställning.
Enligt lagen kan tidsbegränsade anställningar övergå till tillsvidareanställning om du har
- arbetat mer än 12 månader under fem år i särskild visstidsanställning
- vikarierat i mer än två år under en femårsperiod.
Om du har haft tre eller fler särskilda visstidsanställningar hos samma arbetsgivare under en och samma kalendermånad ska även tiden mellan anställningarna räknas som anställningstid.
Andra bestämmelser om visstidsanställning kan finnas i ditt kollektivavtal.
Kollektivavtal
Timanställning och intermittent anställning
Så kallad timanställning eller intermittent anställning innebär ofta att du rings ut vid behov eller får schema för kortare perioder. Detta är inga anställningsformer enligt lagen.
Du kan vara anställd på vikariat eller i särskild visstidsanställning om du arbetar timtid. Varje dag eller period som du arbetar räknas då som ett eget anställningstillfälle.
Du ska alltid ha ett anställningsavtal
Som anställd ska du alltid ha ett eget anställningsavtal, oavsett anställningsform. Avtalet omfattar till exempel arbetsuppgifter, lön, semester och pension. Enligt lagen om anställningsskydd ska ditt anställningsavtal innehålla följande uppgifter:
- namn och adress till dig och arbetsgivaren
- anställningens tillträdesdag och arbetsplatsens namn
- dina arbetsuppgifter och din yrkesbenämning eller tjänstetitel
- din lön när du börjar din anställning, andra löneförmåner och hur ofta lönen ska betalas ut
- hur mycket betald semester du har
- hur lång din normala arbetsdag eller arbetsvecka är
- vilket kollektivavtal som gäller för dig, om det finns ett sådant
- villkoren för eventuell stationering, om du ska vara stationerad utomlands längre än en månad
- anställningsform, det vill säga om din anställning gäller tills vidare, för en begränsad tid eller om den är en provanställning.
Vid tillsvidareanställning ska avtalet ange vilka uppsägningstider som gäller. Vid tidsbegränsad anställning ska avtalet ange slutdag eller de förutsättningar som gäller för att anställningen ska upphöra. Vid provanställning ska prövotidens längd stå med.
Har du fler frågor om din anställningsform?
Har du frågor om olika anställningsformer eller din egen anställning som du inte har fått svar på här? Välkommen att kontakta Vision Direkt.
Kontakta Vision