Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Sexuella trakasserier på jobbet

Trots skärpt lagstiftning råder det stor tystnad och okunskap om sexuella trakasserier på jobbet. Här får du råd om hur du ska agera om du blir utsatt för trakasserier på din arbetsplats.

Har du blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet?

Så här ska du agera om du blir utsatt för sexuella trakasserier på jobbet. 

  1. Lägg märke till situationen. Ignorera inte din känsla, utan stanna upp och fundera. Vad hände här? Kom ihåg att du har rätt att känna dig fysiskt och känslomässigt trygg på jobbet.

  2. Säg ifrån. Sätt ord på vad som händer, till exempel: "Du stirrar mycket på mig, det känns obehagligt, kan du vara snäll att sluta med det."

  3. Dokumentera. Om beteendet inte upphör – dokumentera vad som händer. Skriv upp vad som har skett och vad du gjorde. Spara sms, lappar eller mejl som känns trakasserande eller olustiga. Kom dock ihåg att det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsplatsen. Har trakasserierna gått för långt utan att chefen agerar har hen förmodligen brutit mot lagen.

  4. Berätta vad som hänt för din arbetsgivare. Du kan också få hjälp av ett skyddsombud eller fackligt ombud. Det viktiga är att du inte ska behöva hantera konflikten ensam. Arbetsgivaren är skyldig att utreda fall av sexuella trakasserier enligt lag. Har ni en visselblåsarfunktion på er webbplats? Då kan du använda den.

  5. Anmäl. Om personen inte slutar med trakasserier eller om situationen eskalerar ska du anmäla det som har hänt. I första hand måste du vända dig till din chef. Om hen inte gör något för att lösa situationen, eller om du inte är bekväm med att prata med chefen, kan du vända dig till facket eller Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Utöver detta kan du anmäla personen som trakasserar dig till polisen, eftersom vissa handlingar är brottsliga. Men en polisanmälan kan inte lösa situationen på arbetsplatsen.

Behöver du stöd?

Hör av dig till Visions fackliga rådgivning Vision Direkt om du har frågor eller vill ha stöd och råd om en situation i arbetslivet.

Kontakta Vision

Gå Visions e-utbildningar om sexuella trakasserier

Visions erbjuder e-utbildningar som bland annat tar upp ämnet sexuella trakasserier.

  • Dina rättigheter och möjligheter. I den här e-utbildningen får du kunskap om dina rättigheter och möjligheter i arbetslivet genom att bättre förstå möjliga hinder, exempelvis sexuella trakasserier. Du behöver logga in för att gå e-utbildningen.
  • En arbetsplats för alla. E-utbildningen inriktar sig på det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier, med diskussioner om normer och värderingar på jobbet. Utbildningen tar 20 minuter och passar som utgångspunkt för diskussioner på till exempel en arbetsplatsträff. Du kan gå e-utbildningen antingen med eller utan inloggning.

Gå till e-utbildningarna (logga in)

Starta e-utbildningen (enarbetsplatsforalla.se)

Är du chef?

Som arbetsgivare är det din skyldighet att arbeta förebyggande mot alla former av trakasserier och utreda fall som uppstår. Här har vi samlat information till stöd om något sker på din arbetsplats.

För dig som chef: Hantera sexuella trakasserier

Är du Vision-ombud?

Som Vision-ombud och förtroendevald är din roll främst om att stötta den medlem som har drabbats av sexuella trakasserier och försäkra dig om att arbetsgivaren hanterar fallet på rätt sätt.

För dig som ombud: Hantera sexuella trakasserier

Läs Visions rapport

Kortrapport om sexuella trakasserier (2023)

Är du chef?

Som chef är du särskilt viktig för arbetsmiljön. Din arbetsgivare måste ge dig de förutsättningar du behöver. Du kan få stöd i ditt uppdrag av Vision Chef.

Vision Chef

Värva en kollega

När du värvar en kollega får både du och den nya medlemmen en presentcheck värd 200 kronor. Den nya medlemmen får dessutom tre månaders medlemskap utan kostnad.

Så värvar du

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss