Hot och våld i arbetslivet
Risken att utsättas för hot och våld på jobbet har ökat på senare år för Visions medlemmar.
Visions checklistor för att förebygga och hantera hot och våld i arbetslivet
Vardagsvåldet har ökat, speciellt inom omsorgssektorn. Ökningen sker inom flera av Visions medlemsgrupper, bland annat socialsekreterare, kuratorer, biblioteksanställda och behandlingsassistenter.
En del av förklaringen kan återfinnas i det ökade alkohol- och narkotikamissbruket i samhället, men även i den nedrustade psykiatrin. Effekterna får de anställda inom välfärdsyrkena ta, i form av hot och våld i sitt dagliga yrkesutövande.
Att ta det på allvar
När någon har blivit utsatt för våld eller hot om våld är det av största vikt att det tas på allvar av alla, chef såsom kollegor. Upplevelsen av situationen är individuell, och ingen annan kan säga att det inte är något att bry sig om eller att det inte var så farligt – att man får vänja sig vid det.
Det ska finnas rutiner på arbetsplatsen som är väl kommunicerade och anpassade efter arbetsplatsens behov och arbetets karaktär. Omvärlden liksom arbetsplatsen och själva arbetet förändras över tiden, vilket gör att det förebyggande arbetet liksom rutiner för vad man gör när tillbud sker måste ses över regelbundet. Det ansvarar chefen för, men hela arbetsplatsen ska involveras i arbetet. Det ska finnas handlingsplaner, riskbedömningar och alla tillbud ska följas upp.