Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Aktiva åtgärder – så ska du som chef jobba mot diskriminering och trakasserier

Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivaren arbeta med aktiva åtgärder. Dessa är ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering och på annat sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund.

Fem områden i fyra steg

Ditt arbete med aktiva åtgärder ska fokusera på fem områden:

 • Arbetsförhållanden.
 • Bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor.
 • Rekrytering och befordran.
 • Utbildning och övrig kompetensutveckling.
 • Möjligheter att förena arbete och föräldraskap.

Ditt arbete med aktiva åtgärder ska ske kontinuerligt i fyra steg:

 • Undersöka
 • analysera
 • åtgärda
 • följ upp och utvärdera

Viktiga delar i det förebyggande arbetet

Nolltolerans, normer och samtal

Jobba tillsammans med fackliga företrädare och medarbetare för att skapa en öppen, tolerant och respektfull atmosfär på din arbetsplats. Visa att du som chef har nolltolerans mot all form av diskriminering och kränkande särbehandling och prata om hur ni har det på arbetsplatsen. Fall av trakasserier är ofta ett symtom på större arbetsmiljöproblem som du som chef behöver identifiera och åtgärda – och kanske allra viktigast – arbeta aktivt för att förhindra. Prata med dina medarbetare om normer och tolerans och hur ni tillsammans kan skapa en inkluderande arbetsplats – för alla.

Utbildning

Det är viktigt att samtliga chefer på din arbetsplats får utbildning i såväl diskrimineringslagen som de riktlinjer som gäller på den aktuella arbetsplatsen. God kännedom om former och grunder för diskriminering samt hur förekomster ska hanteras är grundläggande. Det är även viktigt att alla chefer vet hur de förväntas arbeta aktivt för att motverka diskriminering.

Vision har tagit fram en kortare nätutbildning som just handlar om normer och fördomar på arbetsplatsen. Genom utbildningen är det möjligt för chefer och medarbetare att pröva sina fördomar, ifrågasätta normer och få tips om vad vi kan göra i vår vardag.

Starta e-utbildningen (enarbetsplatsforalla.se)

Riktlinjer och rutiner

Av riktlinjerna bör det framgå att varken sexuella trakasserier, trakasserier som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna eller repressalier accepteras. Arbetsgivaren ska också ha rutiner som bland annat klargör hur arbetsgivaren ska agera om trakasserier eller repressalier påstås ha inträffat.

Källor

Aktiva åtgärder: Checklista för chefer (pdf)

Digital guide till aktiva åtgärder (do.se)

 • Behöver du stöd? 

  Hör av dig till Visions professionella rådgivare på Chef Direkt

 • 0771 360 600

  Vardagar 9-17

 • Mejla oss på

  chefdirekt@vision.se

Fler verktyg inom Diskriminering

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss