Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Studentmedarbetare gör välfärdsjobben synliga

Vision tecknade december 2014 ett studentmedarbetaravtal med Sveriges Kommuner och Regioner samt Pacta. Tack vare det kan en arbetsgivare anställa en student upp till 15 timmar per vecka, under terminstid. En chans att få in välutbildade personer i välfärden, och att ge studenter bra meriter och erfarenheter.

Med studentmedarbetaravtalet kan ni på din arbetsplats få in viktig kompetens i verksamheten, och ge studenter en bra ingång i yrkeslivet! Missa inte chansen – påverka din arbetsgivare att ta emot en studentmedarbetare hos er.

Är du student? Läs mer om hur du kan bli studentmedarbetare.

Bli studentmedarbetare

Varför studentmedarbetaravtal?

Det var Vision som tog initiativ till förhandlingarna om studentmedarbetaravtalet. Genom att visa upp vilka utvecklande jobb som finns i välfärdssektorn skapar vi bättre förutsättningar för att klara generationsväxlingen som kommer. Vi ger också studenter möjlighet till kvalificerat extrajobb som kan leda till en fast anställning efter examen. Bra för arbetsgivaren, bra för studenter och bra för välfärden, helt enkelt.

Generationsväxlingen är ett generellt problem på arbetsmarknaden, men drabbar offentlig sektor särskilt mycket. Kommuner och regioner kommer alltmer behöva konkurrera med övriga arbetsmarknaden om välutbildade anställda. Att redan under studietiden kunna erbjuda ett stimulerande och intressant arbete kan ge ett försprång i den konkurrensen.

Under studierna jobbar många extra, de flesta i okvalificerade arbeten utan koppling till vad de pluggar till. Samtidigt visar rapporter att matchningen och övergången mellan studier och yrkesliv har försämrats. Studentmedarbetaravtal kan fungera som en brygga mellan studier och arbetsliv.

Vinster med att anställa studenter

  • Studentmedarbetare tillför viktiga perspektiv, senaste trender och engagemang i organisationen.
  • Effektiviteten ökar. Arbetsuppgifter kan fördelas på det sätt som är mest effektiv för organisationen.
  • Attraktivare arbetsgivare. Nöjda studentmedarbetare pratar väl om arbetsplatsen.
  • Värdefulla kontakter på universitet och högskolor.
  • Genom studentmedarbetare kan generationsväxlingen ske på ett smidigt sätt.

Vad innebär studentmedarbetare?

Studentmedarbetaren ska arbeta högst 15 timmar i veckan i genomsnitt, och arbetet ska ha koppling till de pågående studierna. Vid schemaläggning ska arbetsgivaren ta hänsyn till studierna och obligatoriska utbildningsmoment. Lönen sätts individuellt enligt principerna i det centrala löneavtalet.

Kollektivavtal för kommuner, regioner och Pacta

Anställningen skiljer sig från praktik, genom att det inte finns någon formell koppling mellan arbetsgivare och universitet.

Studentmedarbetaren får en mentor på arbetsplatsen

Visions studentmedarbetaravtal innehåller en reglering om mentorskap som inte finns i något av de tidigare tecknade studentmedarbetaravtalen. Vision är inte först med studentmedarbetaravtal, men vi är först med mentorskapet.

När en studentmedarbetare anställs ska arbetsgivaren utse en mentor för att stödja studentmedarbetaren i arbetet. Mentorn bör vara en person som både kan förmedla yrkeskunskaper och har förmåga att stötta studentmedarbetaren så att denne snabbt kan fungera väl i verksamheten.

En mentor med samma utbildningsbakgrund och som arbetar inom ett yrke där studentmedarbetaren själv ser sig kunna arbeta efter studierna kan ge ytterligare fördelar med jobberbjudandet.

Påverka din arbetsgivare

Ta initiativ till en intresseförhandling för att anställa en studentmedarbetare hos er! Intresseförhandlingar är ett av de bästa verktygen för att få villkor som är anpassade till en viss yrkesgrupp eller en viss arbetsplats. Samla på er argument för att få igenom ert förslag, och presentera det för arbetsgivaren. Intresseförhandling begär ni enligt Medbestämmandelagen.

Intresseförhandla

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar