Hbtqi – dina rättigheter i arbetslivet
Alla medlemmar i Vision ska kunna vara sig själva på arbetsplatsen. Här kan du läsa mer om hbtqi-frågor, hur Vision jobbar och vad du kan göra om du blir utsatt för diskriminering.
Könsidentitet och könsuttryck
Omfattar personer som på grund av utseende eller klädsel inte stämmer överens med normer och förväntningar om hur en kvinna eller man ”bör” se ut, eller som inte identifierar sig med den könsidentitet som andra uppfattar dem som.
Exempel på diskriminering:
- Att bli nekad tillträde till toaletter och omklädningsrum för att man avviker från könsnormen.
- Att bli kränkt eller trakasserad av en kollega på grund av klädstil kopplat till ens könsuttryck.
Vad är hbtqi?
Förkortningen hbtqi står för homosexuell, bisexuell, transperson, personer med queera uttryck och identiteter, och intersexpersoner.
Könsidentitet och könsuttryck är en av diskrimineringsgrunderna i diskrimineringslagen.
Hbtqi-frågor i arbetslivet
Hbtqi-frågor är både en fråga om arbetsmiljö och om diskriminering. Visions mål är att skapa ett arbetsliv där alla har lika rättigheter och möjligheter. Så är det inte i dag, och många upplever att de inte kan vara sig själva på arbetsplatsen. Till exempel är arbetsmiljön ofta sämre för transpersoner.
Som facklig organisation ska Vision se till att arbetsgivaren tar sitt lagstiftade ansvar, arbetar förebyggande mot diskriminering och främjar hbtqi-personers rättigheter. Det arbetet ska också innefatta en normkritisk diskussion på arbetsplatsen. Arbetsgivarna behöver ofta också ta in mer extern kompetensutveckling, till exempel från RFSL.
Diskriminering på jobbet
Diskrimineringslagen (do.se)
Så arbetar Vision med hbtqi
För att skapa en arbetsplats för alla behövs både verktyg och kunskap. Vision erbjuder verktyg och utbildningar om mänskliga rättigheter under namnet En arbetsplats för alla.
En arbetsplats för alla
Vision medverkar också på flera Pride-festivaler runt om i Sverige.
Om du utsätts för diskriminering på din arbetsplats
Ta kontakt med Vision om du blir utsatt för diskriminering på din arbetsplats! Du kan välja att prata med ditt närmaste Vision-ombud, din lokala avdelning eller klubb eller höra av dig till Vision Direkt.
Avdelningar och klubbar
Kontakta Vision