Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

 • Illustration. Fair Union.

Vision är en Fair Union

Allt vårt rättvisearbete, miljöarbete och internationellt solidaritetsarbete samlas under begreppet Fair Union. Vision vill ha schysta arbetsvillkor för alla – i Sverige och i hela världen. Vår styrka och storlek ger oss inflytande.

Vision är en Fair Union. Det betyder bland annat att vi jobbar för en hållbar framtid. I det begreppet samlar vi allt vårt miljöarbete och våra insatser för ett rättvist arbetsliv i Sverige och internationellt.

Att vara medlem i Vision betyder alltså inte bara att du får stöd, trygghet och en massa bra förmåner – du bidrar samtidigt till schysta arbetsvillkor i Sverige och i världen!

Vision samarbetar med Fairtrade

Att handla Fairtrade-märkta produkter är ett sätt att bidra till bättre villkor för anställda i de länder där varorna produceras. Vision är en av medlemsorganisationerna i Föreningen för Fairtrade. Har ni Fairtrade-märkt på ditt jobb?

Fairtrade-märkt på jobbet

Se till att ni köper Fairtrade-märkt kaffe, te, frukt och choklad på din arbetsplats. Fairtrade uppmuntrar arbetsplatser som serverar Fairtrade-märkt med ett diplom.

Bor du i en Fairtrade City eller Fairtrade Region?

Fairtrade City och Fairtrade Region är en diplomering till kommuner och regioner som engagerar sig för etisk konsumtion. I dag är 49 svenska kommuner, tre regioner och runt 2 000 städer världen över diplomerade. Använd Vision för att påverka din kommun eller region att bli en Fairtrade City eller Fairtrade Region!

Fairtrade City (fairtrade.se)

Fairtrade Region (fairtrade.se)

Etisk upphandling i kommun och region

Det totala värdet av den offentliga upphandlingen i Sverige uppgår till hundratals miljarder. Av det står kommunerna för en stor del. Mycket av det som upphandlas produceras i utvecklingsländer där mänskliga rättigheter ofta kränks under produktionen.

Vision tycker att våra skattepengar ska användas på ett sätt som inte kränker mänskliga rättigheter. Därför ställer vi oss bakom Fairtrades etiska krav på offentlig upphandling.

Fairtrade och offentliga upphandlingar (fairtrade.se)

Hållbarhetsfrågor på din arbetsplats

Varje förändring på arbetsplatsen får en stor effekt, i och med att den inkluderar många människor. Fundera på hur din arbetsplats kan bidra till schystare arbetsvillkor för alla, hur ni kan minska er miljöpåverkan och vad ni vill förändra.

Prata med kollegorna och chefen om vad som är hållbart eller inte hållbart på arbetsplatsen. Lär dig mer om miljöfrågor och prata om hållbarhet och miljö med dina kollegor. Använd Vision som bollplank om du känner att vill vara med och förändra.

Här får du tips på insatser inom olika områden som du och dina kollegor kan jobba för på arbetsplatsen.

Arbetsvillkor

Jämställdhet

 • Tala öppet om olika lön för samma jobb för att öka medvetenheten. Kvinnors inkomst är i snitt 10–30 procent lägre än män för samma arbete.
 • Påtala sexistiskt språk och beteende. Gör din röst hörd om du bevittnar orättvisor på din arbetsplats eller inom andra verksamheter.
 • Dela positiva berättelser som visar på jämställdhet mellan könen och motarbetar stereotyper.

Minskad ojämlikhet

 • Höj rösten mot alla typer av diskriminering. Alla ska ha samma möjligheter oberoende av kön, etnicitet, sexuell läggning, social bakgrund och fysisk förmåga.
 • Gå e-utbildningen En arbetsplats för alla. Där får du tips på vad du kan göra för en jämställd arbetsplats. Sprid även utbildningen på arbetsplatsen.

  E-utbildningen En arbetsplats för alla
 • Stöd företag och arbetsplatser som tänker och arbetar hållbart. Bland annat ska alla anställda ha rättvisa villkor och metoderna som används ska inte ha skadlig påverkan på miljön.
 • Se till din egen omgivning: Agera inkluderande och lär dig mer om det som först kan verka främmande eller annorlunda.

Miljöpåverkan

 • Tänk alltid i de tre stegen reducera, återanvänd, återvinn. Fråga dig först om en ny vara verkligen behövs. I andra hand, använd något som redan finns. I tredje hand, se till att det som slängs återvinns.
 • Se över resepolicyn på jobbet. Kom överens om riktlinjer för tjänsteresor som uppmuntrar klimatsmart resande. Undvik till exempel flyg om det går att åka tåg.
 • Kan ni minska era utskrifter, cykla till jobbet och ha vegetarisk kost som norm på företagsluncher och konferenser?
 • Skapa rutiner för att alla lampor och datorer släcks när arbetsdagen är slut. Finns det fler sätt att effektivisera er energianvändning på arbetsplatsen? 
 • Källsortera allt avfall som går. Säg till arbetsgivaren att ni vill ha möjlighet att källsortera om ni inte har det.
 • Undvik engångsmaterial.
 • Gör en plan för utsläppsminskning och kompensera för de utsläpp som ni ändå är upphov till.

Mat och dryck

 • Lär dig mer om matens roll för ett hållbart samhälle.
 • Sträva efter att vara en smart konsument. Fall inte för marknadsföringsknep som leder dig till att köpa mer mat än du konsumerar, särskilt färskvaror med kort hållbarhet.
 • Gå ut och ät lunch i stället för att ta med mat i förpackningar. Tala med restaurangen om att ni vill ta med egna matlådor att hämta mat i.
 • Sluta använda plastpåsar. Ta med din egen påse eller väska om du handlar lunch att ta med.
 • Prata med arbetsgivaren om att ni vill ha Fairtrade-märkt kaffe och te på jobbet.

Internationella frågor

 • Håll dig informerad och uppdaterad. Läs om hur arbetsförhållanden ser ut för människor i andra delar av världen. Tala med vänner och familj om de utmaningar som finns i vissa länder och vilket ansvar vi bär som konsumenter.
 • Skänk pengar till Visions solidaritetsfond.

  Solidaritetsfonden

8 klimatsmarta tips du kan börja med redan idag

 1. Skippa pappmuggen. Använd porslin i stället. Det är snyggare, godare och mycket snällare mot miljön.
 2. Släck lampan. Kom ihåg att släcka alla lampor och stänga av all elektronisk utrustning när arbetsdagen är slut.
 3. Skriv ut mindre och använd båda sidorna. Lär dig att skriva ut och kopiera dubbel­sidiga dokument. Tomma baksidor kan användas till anteckningar. Men försök helst att undvika att skriva ut över huvud taget.
 4. Välj eko-fika. Butikerna är fulla med gott ekologiskt, närproducerat och Fairtrade-märkt fika.
 5. Det går lika bra med kranvatten. Det är ingen nyhet att flaskvatten inte är bra för miljön. Men visste du att det även är 250 gånger dyrare?
 6. Våga vego. Att äta vegetariskt är gott både för din kropp och för planeten.
 7. Skapa en resepolicy. Uppmuntra till tåg framför flyg.
 8. Källsortera mera. Att källsortera behöver inte vara svårt. Se över källsorteringen där du jobbar och våga utöka den. Det är ett bra sätt att minska avfallskostnaderna.

Har du gjort skillnad?

Inspirera andra genom att registrera klimataktiviteter på din arbetsplats i vår handlingskraftskarta.

Handlingskraftskartan

Vill du bli klimatombud?

Vill du engagera dig för klimatet på din arbetsplats? Läs mer om uppdraget som klimatombud – en ny facklig roll för att ta vara på idéer och sprida kunskaper om miljöfrågor på arbetsplatsen.

Klimatombud

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss