-
Vision arbetar för fackliga rättigheter över hela världen, tillsammans med andra fackförbund.
Internationellt arbete
Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Vision arbetar aktivt med att stärka de fackliga rättigheterna över hela världen, ihop med andra fackförbund i andra länder. Tillsammans gör vi skillnad!
Vision i världen
Fackföreningsrörelsen är världens största folkrörelse med 251 miljoner människor över hela världen. Förutsättningarna för att organisera sig på arbetsplatsen är väldigt olika i skilda delar av världen. Vision stödjer därför fackförbund för offentliganställda i andra länder.
Det här gör Vision
- Vi är med och påverkar på EU-nivå genom att stärka rättigheterna för arbetstagare.
- Vi driver internationella utvecklingsprojekt.
- Genom vår solidaritetsfond ger vi ekonomiskt bidrag till akuta insatser till fackligt aktiva i andra länder.
Tidningsbilaga om Visions internationella arbete (pdf)
Stöd fackliga kollegor i världen
Visions solidaritetsfond stöttar fackförbund, fackligt aktiva och deras familjer som hamnat i svårigheter på grund av fackligt engagemang. Fonden är ett komplement till Visions övriga, mer långsiktiga internationella arbete. Fonden har genom åren stöttat fackförbund och fackligt aktiva över hela världen.
– Vi tror på fackliga rättigheter som vägen att bekämpa fattigdom och att skapa ett bättre samhälle. Den tron stannar inte vid Sveriges gränser. Hur vi har det och hur våra kollegor runt om i världen har det hänger ihop. Det är också därför som vi jobbar med samma typ av frågor här hemma och internationellt, säger Visions ordförande Veronica Magnusson.
Solidaritetsfonden
Insamling till Ukraina via Solidaritetsfonden
Fackliga biståndsprojekt som Vision stödjer i världen
- Honduras. Att arbeta fackligt i Honduras kan vara kopplat till livsfara. Det är ett av världens farligaste länder att vara fackligt aktiv i. Facken i Honduras har blivit allt bättre på att bedriva påverkansarbete kring fackliga och mänskliga rättigheter. Genom att stärka fackförbundens arbetssätt har fler unga och kvinnor engagerat sig i landet.
- Paraguay. Projektet har fokuserat på att få fackförbunden att samarbeta med varandra för att öka i styrka. Det fanns stora splittringar mellan konkurrerande förbund och organisationsgraden är den lägsta i världen. Genom att gå ihop tillsammans har fackförbunden sett resultat i kampen mot privatiseringen av offentlig sektor i Paraguay.
- Kenya, Peru, Zambia och Tunisien. Projektet mål är att öka fackens förmåga att jobba strategiskt för en grön och rättvis klimatomställning.
- Algeriet, Jordanien, Libanon och Tunisien. I dessa länder vill projektet stärka flyktingarnas och migranternas mänskliga rättigheter och tillgång till offentliga tjänster genom att utveckla fackens roll.
- Egypten. Oberoende fackförbund ska bli bättre på att organisera sig och driva fackliga rättigheter. Det har spridit sig även utanför storstäderna Kairo och Alexandria och har gjort att fler har gått med i facket.
- Turkiet. Projektet vill att fler kvinnor och unga under 35 ska engagera sig i fackförbund inom offentlig sektor. Projektet startade 2021.
Hur går ett projekt till?
Projekten initieras för det mesta av den fackliga federationen PSI (Public Services International). Fackförbund för offentligt anställda ingår i PSI, som exempelvis Vision. De fackliga projekten ovan och även andra projekt utomlands finansieras huvudsakligen från Sida som är Sveriges biståndsmyndighet.
Samordningen av svenska projekt görs av Union to Union. Det är LO, TCO och Sacos gemensamma organisation för det fackliga utvecklingssamarbetet.
PSI:s projekt (publicservices.international)
Facket i världen (uniontounion.org)
Vill du engagera dig i det internationella arbetet?
Att organisera sig fackligt är en mänsklig rättighet. Det tydliggörs bland annat i artikel 23 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Vi vill att fler av våra medlemmar ska se sambandet mellan den lokala fackliga verksamheten och Visions solidaritetsarbete tillsammans med fackförbund i andra länder. För Vision handlar solidaritet om att aktivt göra skillnad.
Vill du engagera dig? Hör av dig till oss på internationellt@vision.se.