Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

En film om Visions historia.

Visions historia

Vision grundades år 1936 i Stockholms stadshus. Då hette förbundet Sveriges kommunaltjänstemannaförbund, SKTF. Det var tjänstemän som gick samman för att påverka deras arbetssituation och få rimliga löner. Sedan dess har det hänt väldigt mycket, vilket du kan läsa om på den här sidan!

Beställ boken

I ständig förändring

I samband med 75-årsjubileet genomfördes en av de största förändringarna hittills då förbundet byter namn från SKTF till Vision. I boken "I ständig förändring" ger tidigare SKTF-medarbetaren Bengt Lindman ett medvetet personligt perspektiv och med ambitionen att gå bakom de officiella beskrivningarna, verksamhetsberättelserna och de traditionella dokumenten.

Beställ boken på Adlibris.se

SKTF bildas

Sveriges kommunaltjänstemannaförbund, SKTF, som förbundet hette från början bildades i Stockholm stadshus 1936. Det var tjänstemän som gick samman för att hjälpa sig själva och varandra till bättre villkor. De ville påverka sin egen arbetssituation och få rimliga löner. De första medlemmarna var tjänstemän som jobbade i det allmännas tjänst och byggde upp Sveriges infrastruktur. De jobbade bland annat på gasverk eller med planering av bland annat skolor, vägar och bostäder.

Grunden läggs för Svenska modellen

Under den här tiden lades också grunden för den Svenska modellen, ett världsunikt samarbete mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Tillsammans kommer man överens om villkor för det som rör arbetslivet så som löner, pension, semester, arbetstider och så vidare. Det gör man genom att teckna kollektivavtal utan att blanda in politiker. Det är en modell som är enklare och snabbare då det är de som faktiskt berörs av besluten som förhandlar och kommer överens i stället för att ta omvägen via riksdag och regering och lagstiftning. Det ligger i båda parternas intresse, arbetstagarna och arbetsgivare, att komma överens och förhandla fram villkor och lösningar som fungerar.

Det är en unik och välfungerande modell. Dock fungerar den bara och har förhandlingsstyrka om tillräckligt många är med i facket. Annars får arbetsgivarna, som inte är beroende av medlemmar för sin styrka, fördel i dragkampen vid förhandling.

SKTF växer

När SKTF bildades var man 8000 medlemmar men växte snabbt. Hårt fackligt och politiskt grundarbete gav unika förutsättningar och konkreta resultat och under 1970-talet tillkom flera nya lagar så som Lagen om anställningsskydd, Arbetsmiljölagen och Medbestämmandelagen som också gav arbetstagarna nya möjligheter till inflytande. Bland annat möjlighet att påverka den egna lönen, lagstadgad rätt till semester och pension.

Det fackliga arbetet tacklar av

Offentliga sektorn växte och många nya tjänster tillkom. Under 70-talet hade SKTF fördubblat sitt medlemsantal och var nu ett stort och betydelsefullt förbund med stark position i opinionsbildningen. I framgångarna tacklade vi av och tyvärr stagnerade förbundet under 80-talet. Kanske kom lagar och avtal i vägen för kontakten med medlemmar? Under 1990-talet upplevde Sverige ekonomisk kris med chockränta och stora varsel och tuffa förhandlingar med arbetsgivarna. Detta var en helt ny situation för de förtroendevalda.

Förändringsarbetet startar

Antalet medlemmar minskade under både 1990- och 2000-talet. En avgörande händelse var försämringen i A-kassan som ledde till massavhopp från de fackliga organisationerna. Det blev uppenbart att det är medlemmarna som är den fackliga styrkan. Förändringsarbetet inleds och SKTF startar resan mot att bli ett nytt, modernt fackförbund. SKTF blev synliga på arbetsplatserna och arbetade för att konkretisera det fackliga erbjudandet och komma närmre medlemmarna. För att förbundet skulle fortsätta vara en stark organisation var vi tvungna att bli relevanta för unga och akademiker.

SKTF blir Vision

2011 blev SKTF Fackförbundet Vision och gav kraft i förändringsarbetet och förbundet började växa igen. Namnbytet var del av en större förändringsprocess och namnet Vision var ett av över tusen namnförslag som kommit in från medlemmar via en förslagslåda på webben.

Pandemin förändrar allt

Våren 2020 drabbades Sverige och världen av pandemin och med den följde, nedstängning av delar av samhället och omvälvande förändringar för befolkningen och våra jobb. Vissa var tvungna att möta krisen och arbeta ännu hårdare och fortsätta driva verksamheterna med besöksförbud, skyddsmaterial, riskanalyser och beredskapsplaner. För andra stängdes arbetsplatserna ner och nästan över en natt tömdes kontoren. 

Vi fick möta en ny verklighet och lära oss nya rutiner. Allt för att hejda smittspridningen. Många blev korttidspermitterade och många kände en oro kring jobben. De var också många som fick upp ögonen för det fackliga arbetet och blev medlemmar i Vision. Våra förtroendevalda arbetade outtröttligt för att se till att arbetsgivarna gjorde det de ska och att arbetsmiljön är säker och trygg, säkerställa skäliga arbetsvillkor och avtal för krislägen. Krisen visade på vikten av fackligt arbete.

Ur pandemin växte nya arbetssätt fram och att arbeta på distans från hemmakontoret blev vardag. Pandemin visade oss nya sätt och möjligheter. Det tvingade oss att stanna upp och tänka om kring arbetstid och arbetsplats.

Vision ställer om (play.vision.se)

Ny demokratisk process

Under Förbundsmötet 2022 beslutades att förändra den demokratiska processen i Vision och Förbundsmöten ersätts med Förbundskongress. Kongressen kommer att genomföras vart fjärde år. Mellan kongresserna kommer ett förbundsråd att hållas. Förbundsrådet ger möjlighet att stämma av arbetet med inriktningen, ge återkoppling och reflektera över det som har genomförts. Visions första kongress går av stapeln 3–5 oktober 2024

Visions kongress 2024

Mer om vår historia

Du kan läsa mer om Vision och vår historia i våra samlade årsrapporter.

Visions årsrapporter

I Tidningen Visions arkiv kan du bläddra i våra utgivna medlemstidningar.

Tidningen Visions arkiv

Tidningen Vision har även artiklar samlade om fackliga framgångar som uppmärksammats i tidningen.

Visions fackliga framgångar

Kontakta oss

Är du osäker på om du kan vara medlem i Vision? Ta kontakt med Vision Direkt.

Kontakta Vision

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss