Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Illustration. AI och framtidens arbetsmarknad.
  • Illustration. AI och framtidens arbetsmarknad.

    Ann-Therese Enarsson och Annie Rydlinger om framtidens arbetsmarknad

Så kan AI påverka framtidens arbetsmarknad

2023-10-25

AI, eller artificiell intelligens är ett begrepp som vi blir alltmer bekanta med. En del ser oändliga möjligheter för oss som samhälle och som individer, andra ser hot. AI kommer sannolikt att innebära stora förändringar. Hur påverkas framtidens arbetsmarknad?

Vad är AI?

AI är en förkortning för artificiell intelligens. Det är ett samlingsnamn för en rad olika teknologier som försöker få datorprogram att fungera mer likt en människa. Det handlar till exempel om att kunna resonera och planera, förstå vanligt språk, kunna lära sig av data, känna igen mönster och lägga ihop flera olika intryck för att komma fram till en slutsats.

Källa: Internetstiftelsens webbplats

AI används redan inom olika områden och utvecklas konstant. AI-tekniken tog i år ett jättekliv fram när den utvecklats till att genom att inhämta information kunna lära sig själv, så kallad generativ AI och kan nu utföra komplexa och analytiska uppgifter. Detta blev tydligt för allmänheten när Chat GPT släpptes i våras. Chat GPT är skapat av det amerikanska företaget Open AI och liknar en vanlig chatt, men det är ett AI-system som svarar.

World Economic Forum WEF, listade i våras i deras rapport Future of the jobs de kompetenser och egenskaper för oss som kommer att vara viktiga för framtiden och i och med AI. Bland de främsta hittar vi kreativ och analytisk förmåga men också nyfikenhet, lärande och flexibilitet.

Rapport: Future of the jobs (weforum.org)

Futurion är tjänstemännens tankesmedja för framtidens arbetsliv och grundades 2016 av TCO-förbunden och TCO. Futurions uppdrag är att vara en tongivande tankesmedja för framtidens arbetsliv. I våras listade de fem jobb som troligen inte kommer slås ut av AI och förblir relativt oförändrade i framtiden.

Fem jobb som inte slås ut av AI (futurion.se)

AI kommer att förändra mer än vi tror

Vi har ställt några frågor till Futurions VD Ann-Therese Enarsson, för insikt kring AI och framtidens arbetsmarknad.

Ann-Therese Enarsson ser att AI kommer förändra arbetsmarknaden mycket mer än vad vi tror och att arbetsgivarna ännu inte alltid vet om hur mycket och på vilket sätt. Jobb som vi betraktat som relativt säkra, exempelvis animation och programmering, kommer också att ersättas. Det kommer att ske stora förändringar och det kommer också bli svårare att dra gränsen mellan vad som är AI-producerat och vad som inte är det. AI smälter samman med många roller.

– I princip alla tjänstemannayrken kommer att påverkas. Arbetar du med text, bild eller research så påverkas du kanske i något högre grad än andra just nu. Däremot kommer naturligtvis en del fysiska arbetsuppgifter som inom arbetaryrken finnas kvar. Vårt råd är att hela tiden framtidssäkra dig genom att förstärka dina kompetenser. Och då främst inom de områden som är svårast att ersätta med AI, säger Ann-Therese.

Det kommer såklart även i framtiden finnas kompetenser som kommer vara relevanta på arbetsmarknaden där AI har svårt att ha överhanden. Ann-Therese lyfter fram kreativitet, förhandlingsförmåga och social kompetens.

– AI kan vara kreativt inom bestämda ramar – typ "ta fram en trallvänlig popmelodi" – men ha svårt att tänka utanför boxen. Vi brukar påminna om att möta AI med HI, dvs att stärka de humana intelligenserna. Bland våra mänskliga förmågor kommer AI ha svårt att ersätta fingerfärdighet och att "tänka utanför boxen", säger hon.

Krävs att man själv är drivande och nyfiken

Som tips för att kompetensutveckling nämner Ann-Therese att läsa böcker, men också att prova olika AI-verktyg, logga in och lek och lär! Var aktiv vad gäller kompetensutveckling, sök och efterfråga kompetensutveckling på din arbetsplats och framför allt genomför den kompetensutveckling du erbjuds. Det kommer att krävas att man själv är drivande och nyfiken för sitt lärande. Sedan kan staten, facket eller arbetsgivaren vara ett stöd om det behövs finansiering eller liknande.

Både spännande och skrämmande

För de unga som ännu inte kommit ut i arbete ännu är ju framtidens arbetsmarknad deras enda arbetsmarknad. Vi frågade en av Visions studentinformatörer, Annie Rydlinger, som pluggar Medie- och kommunikationsvetenskap på Södertörn, hur hon funderar kring AI och framtidens arbetsmarknad.

– AI både är spännande och skrämmande för på samma sätt som många andra är jag fascinerad över AI och framväxten kring detta på senare tid. Den är fantastisk på många sätt och kan verkligen vara till hjälp för att få arbeten gjorda som annars tar lång tid, exempelvis att söka fram cancerdiagnoser så att våra sjuksköterskor och läkare kan få mer tid med sina patienter. Men AI är samtidigt skrämmande, dels för hur den kan arbeta självständigt ju mer tiden går, men också hur den kan komma att ersätta många yrken i framtiden. Automatisering av arbeten har ju skett tidigare i historien exempelvis industriella revolutionen, där människor också ersattes av maskiner. Men jag hoppas att den kommer att användas för att effektivisera arbeten och möjlighet att bearbeta komplex information eller komplexa frågor mer effektivt och inte leda till en större arbetslöshet.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss