×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.
Du måste vara folkbokförd i Sverige när du tecknar försäkringen.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Studentmedarbetare – så funkar det

Många studenter jobbar extra, men de flesta har okvalificerade jobb även under sina studier. Det är ett slöseri på kompetens. Om du som studerar på högskolan istället har möjlighet till ett relevant arbete vid sidan av studierna ger det dig meriter, erfarenheter från arbetslivet och perspektiv på studierna.

Begreppet "studentmedarbetare" härstammar från Danmark. Där är det vanligt att studenter har ett kvalificerat extrajobb vid sidan av sina studier, med kopplingar till det studenten pluggar. I Sverige är det än så länge inte så många som känner till att möjligheten finns, varken bland studenter eller arbetsgivare. Det vill vi ändra på! 

Vi vet att många studenter tycker att högskolans koppling till arbetslivet är för dålig. Studentmedarbetarskap är ett sätt att skapa den kontakt med och erfarenhet av arbetslivet som utbildningen inte ger. Vision vill se att fler studenter får relevant arbetslivserfarenhet under studietiden och att villkoren är schysta.

Nya avtal för studenter

Vision har tecknat ett studentmedarbetaravtal med KFS, Kommunala Företagens Samorganisation.
Vision har också tecknat ett studentmedarbetaravtal med SKL, arbetsgivaren inom kommuner, landsting och regioner.
Dessutom ett studentmedarbetaravtal med Fastigo.

Nu jobbar vi för att flera arbetsgivare tar tillvara på chansen att anställa unga, kompetenta och nyfikna studenter.  

Vad innebär det att vara studentmedarbetare?

 • En studentmedarbetare anställs för att jobba med kvalificerade uppgifter, ungefär 10-15 timmar i veckan parallellt med helstidsstudier.
 • Arbetsuppgifterna ska vara kopplade till det studenten pluggar och fylla ett behov i verksamheten.
 • Arbetsuppgifterna ska ge en meriterande erfarenhet.
 • Anställningen som studentmedarbetare skiljer sig från en praktik genom att det inte finns någon formell koppling mellan arbetsgivaren och lärosätet.

Vision anser också att:

 • Studenterna ska ha en individuell lön, baserad på deras kompetens och erfarenhet och på svårighetsgraderna på tjänsten.
 • Alla Sveriges kommuner och landsting bör anställa studentmedarbetare. Studenterna behöver jobbet och kommuner och landsting behöver kontakt med ny arbetskraft.

”Vem har inte nytta av lite extra cash?”

 •  Läs om Johan som pluggar media och kommunikation i Lund och som arbetade med webben åt en turistbyrå under sin tid som studentmedarbetare. Till intervjun med Johan

   

   

 •  Läs om Benny som studerar till jurist och är studentmedarbetare på en HR-strategisk avdelning. Till intervjun med Benny
Tips! Så kan du bli studentmedarbetare

 • Hör av dig till den arbetsgivare du är intresserad av att jobba hos och fråga om möjligheten att bli anställd som studentmedarbetare.
 • Sök på ”studentmedarbetare” på Arbetsförmedlingens sida ams.se eller på offentligajobb.se för att se vilka tjänster som finns ute just nu.
 • Frågor om anställningsformen? Kontakta Vision Direkt för mer information om vad som gäller!

 

Läs mer

Efterlängtat studentmedarbetaravtal på plats - förbundsordförande Veronica Magnussons kommentar.
Dags att använda studenternas kompetens på rätt sätt! - Visions ombudsman Matteus Canevall bloggar.

För dig som är arbetsgivare

Student i Vision

Vision är ett av Sveriges ledande fackförbund och har cirka 195 000 medlemmar, både studenter och de i arbetslivet. Ett medlemskap handlar om en sak. Att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt studentliv och framtida arbetsliv.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb