Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • En kvinna njuter av semestern med en bok på en filt i gräset.

Semesterväxling

Att semesterväxla betyder att du byter ditt semestertillägg mot fler lediga dagar. Semesterväxling är en förmån som ofta förhandlas fram av facket lokalt.

Vad är semesterväxling?

Semesterväxling innebär att du byter ditt semestertillägg, det vill säga den extra ersättning du får när du har semester, mot fler lediga dagar. I dag har många av Visions medlemmar den möjligheten.

Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal brukar ditt semestertillägg ligga på ungefär 0,8 procent av din aktuella månadslön per dag. Om du inte omfattas av kollektivavtal beräknas i stället ditt semestertillägg som 0,43 procent av din aktuella månadslön.

När du semesterväxlar byter du bort detta tillägg mot fler lediga dagar. Hur många dagar det blir kan se olika ut, men ofta runt 5–6 dagar på ett år.

Medlemsberättelse: "Vi kämpade i 15 år för semesterväxling"

Så gör du för att semesterväxla

Börja med att fråga din arbetsgivare, din Vision-avdelning eller din klubb om ni har ett avtal för semesterväxling och hur du ska göra för att semesterväxla.

Om ni har ett avtal ansöker du via din arbetsgivare år för år. Ibland kan du behöva ansöka i slutet på året för att få semesterväxla kommande år. Ofta finns det lokala villkor, till exempel att du inte kan ha mer än ett visst antal sparade semesterdagar sedan tidigare.

Hitta kollektivavtal

Semester

Tänk också på att semesterväxling kan påverka din tjänstepension, precis som andra typer av löneväxling.

Tjänstepension

Om ni inte får semesterväxla – förhandla!

Om din arbetsplats inte har ett avtal för semesterväxling är det en bra fråga att driva via Vision. Ta kontakt med din lokala styrelse och hör dig för. Kanske är detta något de har drivit tidigare men inte fått igenom som behöver tas upp med arbetsgivaren igen? Det är viktigt att inte ge upp! Vissa saker kan ta många år att få igenom.

Hitta din avdelning eller klubb

I engagemangskiosken kan du hitta underlag för att lägga fram en intresseförhandling om semesterväxling till din arbetsgivare. Ta alltid hjälp av din lokala Vision-avdelning eller klubb.

Underlag: intresseförhandla om semesterväxling

Är du med i facket?

När du är med i ett fackförbund har du större möjlighet att påverka på jobbet, till exempel för att få fler lediga dagar. Vision är rätt förbund för dig som är tjänsteperson eller chef inom kommun, region, kyrka eller ett bolag med koppling till dessa.

Gör skillnad på jobbet!

Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån just ert intresse och era förutsättningar.

Engagemangskiosken

Fått igenom semesterväxling?

Har ni fått igenom semesterväxling på din arbetsplats? Berätta för andra om ert initiativ genom Visions handlingskraftskarta.

Handlingskraftskartan

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss