Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • En leende äldre man i kostym vid konferensbord.

80-90-100-modellen

80-90-100-modellen ger äldre personer möjlighet att gå ner i arbetstid i slutet av karriären. De kan då jobba 80 procent, få 90 procent i lön och 100 procent pensionsavsättning. Oftast krävs ett lokalt avtal framförhandlat mellan fack och arbetsgivare.

Varför 80-90-100?

Det finns många fördelar med modellen 80-90-100. Den ger en mjukare övergång till pensionen och låter äldre medarbetare trappa ner på arbetstiden utan att förlora för mycket ekonomiskt. Den möjliggör också en successiv kompetens­överföring på arbetsplatsen innan medarbetaren går i pension.

Hur fungerar nedtrappningen av arbetstid?

80-90-100-modellen kan förhandlas fram i lite olika varianter. Men den vanligaste versionen innebär att arbetstagare över 63 år får möjlighet att jobba 80 procent av heltid, få 90 procent av sin lön och avsättningar till tjänstepension motsvarande lön på 100 procent.

Tänk på att den allmänna pensionen påverkas av att den ordinarie lönen sänks. Samma sak gäller för sjuk­ersättning för den som ligger över taket.

Medlemsberättelse: Nu hinner jag hämta barnbarnen

Hur kan jag ta del av 80-90-100?

Börja med att fråga din arbetsgivare, din Vision-avdelning eller klubb om ni har ett avtal för 80-90-100 och hur du ska göra för att utnyttja förmånen. Ofta finns det lokala villkor, till exempel att du måste ha jobbat hos arbetsgivaren ett visst antal år.

Vad gör jag om vi inte har ett avtal?

Har ni inget avtal som möjliggör arbetstids­förkortning för äldre? Då är det en bra fråga att driva via Vision. Kontakta med din lokala styrelse och hör dig för. Har de drivit frågan tidigare men inte fått igenom den? Kanske är det då dags att ta upp den med arbetsgivaren igen. Det är viktigt att inte ge upp – ibland kan det ta många år att få igenom en fråga.

Hitta din avdelning eller klubb

I Visions engagemangs­kiosk finns underlag för att lägga fram en intresse­förhandling om 80-90-100-modellen till din arbetsgivare. Ta alltid hjälp av din lokala Vision-avdelning eller klubb.

Underlag för intresseförhandling om 80-90-100

Gör skillnad på jobbet!

Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån just ert intresse och era förutsättningar.

Engagemangskiosken

Lyckad förhandling?

Har ni fått igenom 80-90-100-modellen på din arbetsplats? Berätta för andra om ert initiativ i Visions handlingskraftskarta.

Handlingskraftskartan

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss