Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Glad äldre medarbetare på jobbet.

80-90-100-modellen

Den här modellen ger äldre personer möjlighet att gå ner i arbetstid i slutet av karriären. De kan då jobba 80 procent, få 90 procent i lön och 100 procent pensionsavsättning. Oftast krävs ett lokalt avtal framförhandlat mellan fack och arbetsgivare.

Varför 80-90-100-modellen?

Det finns många fördelar med den här modellen. Den ger en mjukare övergång till pension och låter äldre medarbetare trappa ner på arbetstiden utan att förlora för mycket ekonomiskt. Den möjliggör också en successiv kompetensöverföring innan pension.

Hur funkar nedtrappningen av arbetstid?

Modellen kan förhandlas fram i lite olika varianter. Men den vanligaste versionen innebär att arbetstagare över 63 år får möjlighet att jobba 80 procent av heltid, få 90 procent av sin lön och avsättningar till tjänstepension motsvarande lön på 100 procent. 

Tänk på

Den allmänna pensionen påverkas av att den ordinarie lönen sänks. Samma med sjukersättning (för den som ligger över taket).

Nu hinner jag hämta barnbarnen

Hur kan jag ta del av 80-90-100?

Börja med att lyssna med din arbetsgivare eller med din Vision-avdelning/klubb om ni har ett avtal för detta och hur du ska gå tillväga för att utnyttja förmånen. Lokala villkor förekommer ofta, till exempel att du behöver ha jobbat hos arbetsgivaren ett visst antal år.

Vad gör jag om vi inte har ett avtal?

Om ni inte har ett avtal med arbetsgivaren som möjliggör arbetstidsförkortning för äldre så är det en bra fråga att driva via Vision. Ta kontakt med din lokala styrelse och hör dig för. Kanske är detta något de drivit tidigare men inte fått igenom som behöver tas upp med arbetsgivaren igen? Det är viktigt att inte ge upp! Vissa saker kan ta många år att få igenom. 

I Engagemangskiosken kan du hitta underlag för att lägga fram en intresseförhandling om 80-90-100-modellen till din arbetsgivare. Ta alltid hjälp av din lokala Vision-avdelning eller klubb. 

Underlag för intresseförhandling om 80-90-100-modellen

Hitta din avdelning eller klubb

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar