Checklista för ett försämrat säkerhetsläge
2023-02-17
Säkerhetsläget i Sverige har försämrats. Bland annat Säkerhetspolisen och Myndigheten för psykologiskt försvar menar att den senaste tidens händelser så som den så kallade LVU-kampanjen som riktats mot socialtjänsten eller de offentliga koranbränningarna är bidragande orsaker till det försämrade läget. Många av Visions medlemmar arbetar i verksamhet som kan drabbas av attentat av olika slag.
Vad kan du som skyddsombud göra för att möta denna hotbild och hur kan arbetsmiljöarbetet bidra till en trygg arbetsplats för alla? Vi har tagit fram en checklista du kan utgå ifrån med viktiga aspekter i arbetet.
- Vikten av ett aktivt förebyggande arbete. Initiera en diskussion i skyddskommittén där ni går igenom hur ni fortlöpande undersöker och riskbedömer risker för hot och våld i er organisation. Fungerar det väl eller behöver ni förändra något?
- Vikten av tydliga och välkända rutiner. Hur ser era säkerhetsrutiner ut? Finns det exempelvis goda möjligheter till snabb hjälp vid en hot- och våldshändelse i samtliga verksamheter? Behöver ni komplettera något i era rutiner? Är rutinerna väl kända för alla medarbetare?
- Finns det särskilda verksamheter hos er som kan vara extra utsatta? Vissa verksamheter så som exempelvis socialtjänsten, HVB-hem och eller kommunhuset riskerar eventuellt att utsättas i högre utsträckning för hot- och våldssituationer i samband med den senaste tidens händelseutveckling. Ett särskilt fokus rekommenderas i de verksamheter som ni tillsammans inom skyddskommittén identifierar.
- Var kan jag hitta mer information om hur man kan arbeta med frågor kring hot och våld? Suntarbetslivs partsgemensamma verktyg Säkerhetsdialogen erbjuder checklistor, stöd, förslag till gruppaktiviteter och annan praktisk hjälp ifall ni vill fördjupa er eller arbeta vidare med dessa frågor i er organisation.
Säkerhetsdialogen (suntarbetsliv.se)
Checklistor hot och våld