Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Så fixar du löneförhandlingen

Det är viktigt att du får rätt lön från början. Vi har samlat nio bra tips för en lyckad första löneförhandling.

1. Uppge aldrig löneanspråk för tidigt

Uppge aldrig löneanspråk i din skriftliga ansökan. Du kan bli bortgallrad innan arbetsgivaren ens hunnit titta på dina meriter och din kompetens. Om du får frågan om löneanspråk på intervjun – be att få fundera och återkomma. Det ideala förhandlingsläget har du när du blir erbjuden jobbet.

2. Ta reda på löneläget

Vilka nivåer gäller för liknande tjänster hos arbetsgivaren och på arbetsmarknaden i stort? Kolla Visions lönestatistik eller vänd dig till Vision Direkt som kan hjälpa dig med information. Om du vill veta vad som gäller på arbetsplatsen, ta kontakt med Visions lokala ombud. Tänk på att statistik kan ge dig värdefull kunskap om löneläget i allmänhet, men det säger inte vad du ska ha för lön på just den här tjänsten.

Lönestatistik

Kontakta Vision

3. Vilken är din mållön?

Analysera situationen och sätt upp ett konkret mål för vad du vill ha i lön. Ditt mål bör vara realistiskt annars tappar du i trovärdighet. Bygg upp argument som motiverar ditt förslag till lön. Det viktigaste är att du hittar de argument som du själv känner dig trygg med och som stämmer för just dig. Det är först då du på ett bra sätt kan argumentera för dig och din lön i en diskussion med din chef.

4. Dina argument

Utgå från kraven i annonsen, arbetsuppgifterna och verksamhetens behov i stort.  Koppla ihop detta med din profil, när du argumenterar. Lyft fram det som du tror är unikt med dig. Varför tror du arbetsgivaren valde just dig? Var så konkret som möjligt. Fundera och välj ut de starkaste argumenten för varför du ska ha en viss lön. Tänk på att det är en förhandling och att slutbudet inte ska vara det första. Visa att du är öppen för en diskussion.

5. Känn av förhandlingsläget

Hur väl står du dig i konkurrensen med andra sökande? Hur angelägen är arbetsgivaren att just du får jobbet? Detta påverkar dina möjligheter att få igenom dina krav. Den ideala situationen är ett samtal där båda ger och tar och skapar möjligheter att mötas på halva vägen. Visa att ditt förslag är väl genomtänkt och att du klarar av att resonera kring frågor om din lön.

6. Vilka övriga anställningsvillkor gäller?

Ta reda på om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen, och vad som står i det. Antal semesterdagar och tjänstepension är villkor som det är bra att känna till. Vad gäller kring arbetstiden? Hur många timmar i veckan ska du arbeta? Är du bunden till vissa kontorstider, eller kan du disponera över arbetstiden själv? Se upp med att förhandla bort övertiden. Innan du har tillträtt tjänsten är det svårt att ha en korrekt uppfattning om hur mycket övertidsarbete som krävs.

7. Skriv ner det ni kommit överens om

Om arbetsgivaren säger att hon/han vill fundera över ditt förslag, se till att ni bokar en tid innan ni avslutar samtalet. Sammanfatta er diskussion och kontrollera att ni är överens. Om ni inte kommer överens ska du inte förhasta dig, utan be att få återkomma när du har tänkt över arbetsgivarens förslag. Tänk på att det är ett stort beslut att tacka ja till en anställning, så en kortare betänketid är inte mer än rätt.

8. När ska din lön ses över igen?

Där Vision tecknar kollektivavtal ses lönerna över en gång per år. Ta reda på när nästa lönesamtal är. Om nästa lönerevision inträffar om tre månader, se till att ni är överens om att ta en förnyad diskussion då. Om det dröjer 12 månader tills nästa gång lönerna ska ses över, be att ni ska ta upp en förnyad diskussion om din lön redan efter ett halvår, då arbetsgivaren vet mer om hur du presterar.

9. Undvik grodorna

Avslöja aldrig ditt golv under förhandlingen. Blanda inte in din privatekonomi i argument om varför du vill ha den lön du begär. Hetsa inte upp dig, argumentera i stället lugnt och sakligt med de argument du förberett. Skriv aldrig under ett avtal som du är osäker på, ta kontakt med Vision om du har några frågor.

Gör skillnad på jobbet med Engagemangskiosken

Rätt lön från början

Rätt lön från början

Lön, Filmvisning

Det är viktigt för Visions medlemmar att få rätt lön från början. Visa filmen "Rätt lön från början" för sommarjobbare eller praktikanter.

Gör skillnad på jobbet!

Du och tusentals andra i Vision gör skillnad på arbetsplatserna. Vad engagerar er på din arbetsplats? I engagemangskiosken kan du själv plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ditt eget intresse och dina egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar