1. Uppge aldrig löneanspråk för tidigt
Uppge aldrig löneanspråk i din skriftliga ansökan för ett nytt jobb. Skriver du en summa kan du bli bortgallrad innan arbetsgivaren ens har hunnit titta på dina meriter och din kompetens.
Om du får frågan om löneanspråk på arbetsintervjun – be att få fundera och återkomma. Du har ett bättre förhandlingsläge när du väl blir erbjuden jobbet.
2. Ta reda på löneläget innan förhandlingen
Vilka lönenivåer gäller för liknande tjänster hos arbetsgivaren och på arbetsmarknaden i stort? Kolla Visions lönestatistik eller vänd dig till Vision Direkt som kan hjälpa dig med information. Om du vill veta vad som gäller på den specifika arbetsplatsen kan du kontakta Visions lokala ombud.
Lönestatistik kan ge dig värdefull kunskap om löneläget i allmänhet, men tänk på att det inte säger vad du ska ha för lön i just den här tjänsten.
Lönestatistik
3. Sätt upp ett mål för din lön
Analysera situationen och sätt upp ett konkret mål för vad du vill ha i lön. Ditt mål bör vara realistiskt, annars tappar du i trovärdighet.
Bygg upp argument som motiverar ditt förslag till lön. Det viktigaste är att du hittar de argument som du själv känner dig trygg med och som stämmer för just dig. Det är först då som du på ett bra sätt kan argumentera för dig och din lön i en diskussion med din chef.
4. Bygg upp dina argument
Utgå från kraven i jobbannonsen, arbetsuppgifterna och verksamhetens behov i stort. Koppla ihop dem med din profil när du argumenterar för din lön.
Lyft fram det som du tror är unikt med dig. Varför tror du att arbetsgivaren valde just dig? Var så konkret som möjligt.
Fundera och välj ut de starkaste argumenten för varför du ska ha en viss lön. Tänk på att det är en förhandling och att slutbudet inte ska vara det första. Visa att du är öppen för en diskussion.
5. Känn av förhandlingsläget
Hur väl står du dig i konkurrensen med andra sökande? Hur angelägen är arbetsgivaren om att just du får jobbet? De sakerna påverkar dina möjligheter att få igenom dina krav.
Den ideala situationen är ett samtal där båda parterna ger och tar och skapar möjligheter att mötas på halva vägen. Visa att ditt förslag är väl genomtänkt och att du klarar av att resonera kring frågor om din lön.
6. Vilka andra anställningsvillkor gäller?
Ta reda på om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen och vad som står i det. Antal semesterdagar och tjänstepension är villkor som det är bra att känna till.
Vad gäller för arbetstiden? Hur många timmar i veckan ska du arbeta? Är du bunden till vissa kontorstider eller kan du disponera över arbetstiden själv? Se upp med att förhandla bort övertiden. Innan du har tillträtt tjänsten är det svårt att ha en korrekt uppfattning om hur mycket övertidsarbete som krävs.
7. Skriv ner det ni kommit överens om
Om arbetsgivaren vill fundera över ditt förslag bör du se till att ni bokar en tid innan ni avslutar samtalet. Sammanfatta er diskussion och kontrollera att ni är överens. Om ni inte kommer överens ska du inte förhasta dig, utan be att få återkomma när du har tänkt över arbetsgivarens förslag. Tänk på att det är ett stort beslut att tacka ja till en anställning, så en viss betänketid är inte mer än rätt.
8. När ska ni löneförhandla igen?
På arbetsplatser där Vision tecknar kollektivavtal ses lönerna över en gång per år. Ta reda på när nästa lönesamtal är. Om nästa lönerevision inträffar om tre månader – se till att ni är överens om att ta en förnyad diskussion då.
Om det dröjer 12 månader till nästa gång lönerna ska ses över kan du be att ni tar en förnyad diskussion om din lön redan efter ett halvår, när arbetsgivaren vet mer om hur du presterar.
Lönesamtal
9. Undvik grodorna
Det finns några misstag som du alltid bör undvika under en löneförhandling.
- Avslöja aldrig ditt golv under förhandlingen.
- Blanda inte in din privatekonomi i argument om varför du vill ha den lön du begär.
- Hetsa inte upp dig, utan argumentera i stället lugnt och sakligt med de argument du har förberett.
- Skriv aldrig under ett avtal som du är osäker på. Ta kontakt med Vision om du har några frågor.
Kontakta Vision