Hitta närmsta center, avdelning eller klubb
0771 44 00 00
Facebook Twitter LinkedIn Instagram Youtube
Som chef har du en nyckelroll i arbetet för att skapa och upprätthålla en arbetsplats där alla kan vara sig själva och trivas. Här hittar du guidning och stöd i ditt ansvar att förebygga och hantera sexuella trakasserier på jobbet.
Sexuella trakasserier handlar om uppträdande av en sexuell natur som kränker någons värdighet och som är oönskat. Det kan handla om sexuella inviter, tafsande, blickar, olämplig kommunikation eller komplimanger.
Det är den som är utsatt för trakasserier som avgör vad som är oönskat eller kränkande. Enligt lagen måste den som trakasserar förstå hur agerandet upplevs för att det ska bli fråga om trakasserier eller sexuella trakasserier.
Det är därför viktigt att den som är trakasserad klargör för den som trakasserar att beteendet är obehagligt och ovälkommet. I vissa situationer kan kränkningen vara så tydlig att inga påpekande krävs från den som känner sig trakasserad.
Du som är chef har ett ansvar att förebygga, utreda och åtgärda sexuella trakasserier på arbetsplatsen. En arbetsgivare som inte uppfyller sina skyldigheter kan förpliktas att betala skadestånd, så kallad diskrimineringsersättning.
Läs mer om arbetsgivarens ansvar på Diskrimineringsombudsmannens webbplats.
Förebygg sexuella trakasserier (do.se)
Stoppa trakasserier på jobbet (do.se)
Om du får veta att någon upplever eller har upplevt sexuella trakasserier på jobbet ska du som arbetsgivare utreda vad som har hänt. Om utredningen visar att trakasserier har inträffat ska du genomföra de åtgärder som krävs för att förhindra fortsatta trakasserier.
Arbetsgivaren ska utreda om det uppstår en misstanke om sexuella trakasserier på jobbet. Det krävs alltså inte någon anmälan från den som känner sig utsatt, utan du kan bli uppmärksammad på problemen på olika sätt och av andra personer än den utsatta.
Om du sedan får bekräftat att personen i fråga känner sig trakasserad startar utrednings- och åtgärdsskyldigheten.
Utredningens omfattning beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Ta hjälp av din HR-enhet om ni har en sådan. Det är viktigt att utredningen genomförs av en så neutral part som möjligt. I vissa fall kan det vara lämpligt att en extern part, till exempel företagshälsovården, utreder fallet på uppdrag av arbetsgivaren.
Följande kan ses som riktlinjer och minimikrav för utredningen:
Om utredningen kommer fram till att det har varit fråga om sexuella trakasserier ska du genomföra de åtgärder som är rimliga att kräva för att förhindra att trakasserierna fortsätter. Vilka åtgärder som kan krävas beror på det enskilda fallet, till exempel trakasseriernas omfattning och art, hur arbetsplatsen ser ut och vilka som ingår i arbetsstyrkan.
Följande kan ses som riktlinjer:
Under utredningen kan du komma att behöva fatta beslut om arbetsrättsliga åtgärder. Kom då ihåg att koppla in fackliga företrädare på ett tidigt stadium!
En temporär förändring av arbetsuppgifterna kan bli nödvändig om den som anmäler och den som blir anmäld arbetar nära varandra. Om någon tillfälligt måste omplaceras bör det vara den som har blivit anmäld, inte den som har blivit kränkt. Det är viktigt att signalera att det är okej och riskfritt att anmäla.
Andra arbetsrättsliga åtgärder kan också bli nödvändiga. I första hand bör den anställda som har trakasserat få en varning så att hen kan ändra sitt beteende. Omplacering kan bli aktuellt vid allvarliga fall av sexuella trakasserier eller om trakasserierna inte upphör trots varning. Som en sista utväg kan det bli aktuellt med uppsägning eller ett avsked.
Sedvanliga regler om förhandling och preskription är tillämpliga när det gäller de arbetsrättsliga åtgärderna som arbetsgivaren vidtar.
Följ situationen på arbetsplatsen noga för att försäkra dig om att trakasserierna har upphört, om personen som pekats ut finns kvar på arbetsplatsen. Om det visar sig att trakasserierna fortsätter har åtgärderna inte varit tillräckliga och du måste ta ställning till vilka ytterligare åtgärder som är nödvändiga.
Se även till att den som har påtalat sexuella trakasserier inte blir ifrågasatt och utfryst på arbetsplatsen. Det är ditt ansvar att ingripa om sådant förekommer.
Det är bra att dokumentera utredningen av sexuella trakasserier, vilka åtgärder som har genomförts och hur de har följts upp. Om någon påstår att arbetsgivaren inte har uppfyllt utrednings- och åtgärdsskyldigheten kan det vara värdefullt att kunna hänvisa till dokumentationen för att visa vad som har gjorts. Tänkt på att fallet kan uppmärksammas senare och att du själv då kan ha lämnat arbetsplatsen.