Hitta närmsta center, avdelning eller klubb
0771 44 00 00
Facebook Twitter LinkedIn Instagram Youtube
Det är viktigt att du som chef har bra koll på vad som menas med diskriminering, så att du kan försäkra dig om att det inte förekommer i din verksamhet. Här kan du läsa mer om vad diskriminering är och om ditt ansvar som chef.
Diskrimineringslagen (2008: 567) består i huvudsak av två delar: förbudet mot diskriminering och kraven om aktiva åtgärder. Förenklat handlar det om att ingen ska missgynnas eller kränkas om det har ett samband med någon av diskrimineringsgrunderna i lagen. Som chef har du ett ansvar att arbeta förebyggande mot diskriminering.
Förbudet gäller diskriminering av anställda, de som söker arbete, gör praktik eller är inhyrd personal. Det gäller även för bemötande gentemot kunder, besökare, brukare och medborgare som är i kontakt med en verksamhet.
Det finns sex olika former av diskriminering:
Diskrimineringslagen förbjuder också repressalier, som innebär att på något sätt bestraffa någon som har anmält diskriminering, eller har påpekat fel i arbetsgivarens förebyggande arbete eller hantering av en fråga.
Här kan du läsa om vilka de sju diskrimineringsgrunderna i lagen är och några exempel på diskriminering i arbetslivet.
Exempel på diskriminering i arbetslivet:
Diskrimineringslagen innehåller även ytterligare en bestämmelse om förbud mot diskriminering när offentligt anställda möter allmänheten. Den här bestämmelsen gäller bara inom offentlig sektor och kompletterar de diskrimineringsförbud som gäller inom andra områden.
De som omfattas av förbudet är anställda inom stat, kommun och region. Förbudet gäller framför allt hur anställda bemöter allmänheten när de ger upplysningar, vägledning, råd eller annan hjälp.