Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Guide: Arbetstid

Vad gäller egentligen vid övertid? Eller obekväm arbetstid? Det är viktigt att du som chef har koll på regler om arbetstid.

Arbetstid per vecka

I arbetstidslagen står att den högsta arbetstiden är 40 timmar per vecka. Men i många branscher finns kollektivavtal om kortare arbetstider än så, och då är det det timtalet som gäller.

Den totala arbetstiden får enligt EU:s minimi­krav under en fyra­månaders­period inte överstiga 48 timmar per vecka. Det gäller inklusive jourtid, övertid, semester­ledighet och sjukledighet.

Dina medarbetare har rätt till en viss mängd vila mellan arbetspassen:

  • 11 timmars dygnsvila. Dygnsvilan är minst 11 timmars sammanhållen ledighet per 24-timmars­period. 24-timmars­perioden kan börja räknas vilken tid som helst på dygnet, så länge det är samma klockslag hela schema­perioden. Dygnsvilan går att förlägga när som helst under respektive dygn.
  • 36 timmars veckovila. Dina medarbetare har rätt till minst 36 timmars sammanhängande ledighet per sjudagarsperiod.

Tillgänglighet utanför ordinarie arbetstid

Det finns också regler för hur anställda får vara tillgängliga utanför sin ordinarie arbetstid.

Beredskap och jour

Är du ansvarig för en verksamhet som är beroende av personal som är tillgänglig även utöver ordinarie arbetstid? Som arbetsgivare kan du då begära att medarbetare har beredskap eller jour.

Beredskap innebär att medarbetaren ska kunna komma till arbetet inom en viss inställnings­tid. Beredskap har man oftast i hemmet eller på annan plats där man snabbt kan ta sig till jobbet. Man kan ha beredskap under dygnsvilan, och under veckovilan om det finns kollektivavtal om det. Om ledigheten avbryts genom tjänstgöring ska medarbetaren kompenseras genom ny ledighet. Tiden som medarbetaren har beredskap ligger utanför den ordinarie arbetstiden.

Jour innebär i princip att medarbetaren omedelbart ska kunna träda i tjänst. Den som har jour befinner sig i regel på sin arbetsplats. Jourtiden får vara högst 48 timmar per arbetstagare under en fyra­veckors­period, eller 50 timmar under en kalendermånad.

Övertid

Som chef kan du beordra dina medarbetare övertid. Arbetstidslagen säger dock att man inte kan jobba mer än 50 timmar övertid under en månad och sammanlagt högst 200 timmar under ett år. Arbetsgivare kan dock få tillåtelse att använda medarbetare för mer övertid än så, antingen genom en överenskommelse med facket eller genom att få dispens från reglerna i arbetstidslagen av Arbetsmiljöverket.

Men kom ihåg att det aldrig går att sluta avtal som ger medarbetare mer arbetstid än 48 timmar per vecka under en fyra­månaders­period – inklusive övertid, jour, semester och sjukledighet.

Mertid för deltidsanställda

Den tid som deltidsanställda arbetar utöver den ordinarie arbetstiden räknas som mertid, om arbetet sker under ordinarie arbetstid för heltids­anställda. Jobb under annan tid på dygnet är övertid även för deltidsanställda.

Deltidsanställda kan jobba mertid i högst 200 timmar under ett år.

Obekväm arbetstid

Om arbetet kräver kan du beordra medarbetare att arbeta på tider som avtalet anger som obekväm arbetstid – kvällar, nätter och helger. För att medarbetare ska få ersättning för obekväm arbetstid krävs att facket har slutit kollektivavtal om det.

Nattarbete

Enligt arbetstidslagen är det förbjudet att arbeta klockan 00–05. Men givetvis finns det verksamheter som måste ha personal dygnet runt, till exempel inom vård och omsorg och räddningstjänst.

Därför måste all verksamhet som har bemanning på natten mellan klockan 00 och 05 ha kollektivavtal om nattarbete – annars bryter det mot lagen.

Fler verktyg inom Arbetsrätt

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss