• Per Vestin, ordförande Vision Region Norrbotten, tycker att medicinska sekreterarna borde fått högre ökning.

Lön och villkor

”Medicinska sekreterarna borde fått mer”

17 oktober 2022

Region Norrbotten har gjort en historisk satsning för att locka personal. Men Vision tycker att medlemmarna fick för liten del av lönekakan.

”I flera norra Sverige, där bristen på personal är stor, har Visions medlemmar fått högre löneökningar än i andra delar av landet. Det visar Tidningen Visions kartläggning.

Karta: Så ökade lönen i din region

I Region Norrbotten fick Visions medlemmarna i snitt 3,0 procent. Bättre än normalt, det brukar ligga på 2,0–2,5 procent, enligt Per Vestin, ordförande i Vision Region Norrbotten.

Finaniseras genom minskad personal

Bakgrunden är att regionen har gjort en jättesatsning  – totalt läggs 33 miljoner kronor extra på löner. Pengarna har arbetsgivaren fått loss genom att hårdbanta antalet anställda, bland annat inom HR och ekonomi.

Läs mer: Stora neddragningar – anställda tvingas söka om sina jobb

Till en början skulle bara grupper som tandläkare, sjuksköterskor och undersköterskor få upp sina löner.

800 kronor per sekreterare

Men i mars meddelades att även medicinska sekreterare skulle få en större lönesatsning än tidigare planerat. Snittet på ökningen skulle ligga på 800 kronor per person.

Ett vanligt år brukar de medicinska sekreterarnas löneökningar ligga på ungefär 650 kronor. Trots att gruppen fått mer än de brukar är Per Vestin inte riktigt nöjd.

– Visions medlemmar har fått lite i förhållande till andra grupper. Snittet i regionen ligger på över 4 procent. Fast det är svårt att gå lös och skälla på arbetsgivaren när de faktiskt har skjutit till pengar, säger han.

"Borde ha fått en tusenlapp"

Han poängterar att det är svårt att rekrytera medicinska sekreterare och tycker att arbetsgivaren kunde ha drämt till med en tusenlapp, när det ändå skulle satsas.

– Det är ingen stor grupp, bara 200 sekreterare på 7500 anställda. Att ge dem 1 000 kronor hade inte varit några pengar i den här lönerevisionen, säger han.

Blir det högre löneökningar även nästa år?

– Vision har ännu inte haft något möte med arbetsgivaren om nästa lönerevision. Men jag tror inte vi kommer att få mer än under ett normalt år.

Läs mer: Så påverkas din plånbok av inflationen

Läs mer: Risk för utebliven reallöneökning nästa år


Relaterade artiklar