• Tidningen Visions granskning visar att skillnaderna på löneökningarna 2022 är stora.

Lön och villkor

Jämför: Så ökade lönen i din kommun 2022

17 oktober 2022

Hur mycket lönerna ökade för Visions medlemmar i landets kommuner 2022 varierar stort. Klicka på kartan och jämför.

Visionmedlemmar som jobbar i Landskrona skrattar knappast hela vägen till banken i år. Där blev löneökningen 1,8 procent i snitt. Och i Eskilstuna fick man nöja sig med 1,9 procent.

I Lycksele kommun är det större chans till ett leende på läpparna – årets höjning ligger på 3,9 procent.

Spannet mellan högst och lägst är stort, visar Tidningen Visions löneundersökning. I genomsnittskommunen blev höjningen 2,5 procent.

Var landade ökningen på i kommunen där du jobbar? Klicka på kartan nedan!

Läs mer: Så steg lönerna i regionerna

”Man får knappt en dosa snus”

De förväntade sig belöning för ansträngningarna under pandemin. I stället fick Visions medlemmar i Eskilstuna bland de lägsta löneökningarna i landet.

Alt-textMikael Larsson

1,9 procent. Så mycket löneökning fick Visions medlemmar i Eskilstuna i snitt i år.

– Medlemmarna är jättebesvikna. De har vänt ut och in på sig själva för att få verksamheten att fungera under coronapandemin och har haft förhoppningar att det ska synas på lönen. Men så blev det inte. Det är ju inte kul att få 150 kronor i löneökning. För det får man ju knappt en dosa snus, säger Mikael Larsson, Visions ordförande i Eskilstuna kommun.

Vision har framfört till arbetsgivaren att löneökningarna är på tok för låga, men politikerna hävdar att ekonomin är kärv.

– De säger att nya pensionsuppgörelsen kommer att kosta kommunens hela överskott. Så det kan bli ännu mindre över till lön nästa år, säger Mikael Larsson.

Läs mer: Därför äter inflationen upp din löneökning

Läs mer: Blir det mer i plånboken 2023?

Så gjordes undersökningen: Uppgifterna har samlats in i augusti och september 2022 via enkät och samtal med ordförande i Visions avdelningar och klubbar. Svar från 160 kommuner inkom.


Relaterade artiklar