• Petra Lundström, Marie Öhlin och Lena Hermansson Klint är less på låga löner.

Lön och villkor

Så många har skrivit på för högre ingångslöner

1 mars 2024

Nu får det vara nog med låga ingångslöner för vårdadministratörer! Det tycker tre vårdadministratörer i Region Östergötland som startat ett löneupprop.

De tre vårdadministratörerna Lena Hermansson Klint, Petra Lundström och Marie Öhlin, som arbetar i Region Östergötland, har de startat ett upprop som för högre löner generellt och högre ingångslöner för sin yrkesgrupp. Nu har 1 600 personer, både vårdadministratörer och personer i andra yrken, skrivit på.

Trivs bra med yrket

–Vi vill att ingångslönen ska höjas så att den motsvarar de arbetsuppgifter, det ansvar och den utbildning vi har. Redan anställda vårdadministratörer bör få samma ökning, plus den individuella löneökningen, säger Lena Hermansson Klint och fortsätter:

–Jag trivs väldigt bra med mitt yrke och tycker att vi har en central roll i vården. Men det är viktigt att kunna leva på sin lön också.

25 000 kronor – ingångslönen

2023 års ingångslön för en vårdadministratör utan relevant arbetslivserfarenhet ligger på 24 500 kronor, 2024 års ingångslön ligger på 25 000 kronor. Det är alldeles för lite, anser Lena Hermansson Klint.

–Skillnaden mellan studielån och studiebidrag och lönen man får när man är klar blir väldigt liten. Bara 2 000 kronor efter skatt.

Lämnade över namnlistan

Att driva på för högre löner för vårdadministratörer är extra angeläget i år då lönepåslaget i Region Östergötland i snitt hamnat under märket. En stor del av den ökningen äts också upp av inflationen. Nyligen har de därför lämnat över uppropet till regionpolitikerna.

Så mycket tjänar medicinska sekreterare region – för region

–Vi pratade länge. Vi tyckte att det var ett bra möte. Vi ser också det här som ett sätt att uppmärksamma vår yrkesgrupp och alla de arbetsuppgifter vi utför, förutom att skriva journaler, vilket är det många känner till. Utan oss stannar vården.Editionsbanner_medsek.jpg


Relaterade artiklar