• Per Vestin, ordförande i Vision Region Norrbotten, är kritisk till tillvägagångssättet som Region Norrbotten valde för att spara pengar.

Fackligt

Tvingas söka om sitt jobb

23 april 2021

Hundratals anställda i Region Norrbotten måste söka om sina tjänster. Orsaken är att organisationen görs om och tjänster dras in. ”Vi kommer att bli märkbart underbemannade”, säger Per Vestin, ordförande i Vision Region Norrbotten.

Lämna CV, sök tre nya tjänster och hoppas att du får jobba kvar inom regionen. Det är verkligheten för flera hundra anställda inom Region Norrbotten som just nu går och väntar på ett svar om hur deras framtid kommer att se ut.

Bakgrunden är att regionen måste spara pengar – 700 miljoner kronor fram till 2022. Därför försvinner drygt 160 tjänster inom bland annat administration, service och stab.

I början av april lades en så kallad tjänstekatalog upp på intranätet med 620 nya tjänster, och det är alltså dessa tjänster som medarbetarna slåss om.

– Vi har fått söka tre tjänster var och rangordna dem. En del har inte kunnat söka sin nuvarande tjänst på nytt eftersom den inte finns kvar, eller så är man inte längre kvalificerad eftersom tjänsten gjorts om, säger Per Vestin, ordförande i Vision Region Norrbotten.

Dåligt samvete bland kolleger

Han har själv behövt söka om sitt gamla jobb som ekonomiassistent i Boden och berättar att det varit tufft bland kollegerna att hantera arbetsgivarens beslut.

– Vi alla går och bär på dåligt samvete för ibland har det varit så uppenbart att det är polarns jobb man sökt. Och så är det ju, det är ingens fel, alla måste göra det bästa för sig själva i situationen. Felet är att vi omorganiserar regionen, så ska man skylla nån får det bli politikerna.

Ansökningstiden för de nya tjänsterna stängde på söndagen 18 april. Arbetsgivaren lägger just nu ett stort pussel för att bemanna nya organisationen.

Är facket involverade i processen?

– Inte i det här skedet. Det går för fort för att vi ska hinna med att hantera hundratals tjänster på några veckor. Det är dåligt ur ett medbestämmandeperspektiv, men min bedömning är att medarbetarna gärna ser en så snabb hantering som möjligt. Vår uppgift blir att säkerställa att las följs, men det blir först i nästa steg.

Omplaceras eller sägs upp

Det kommer att bli ett komplicerat arbete som väntar för Per Vestin och hans fackliga kolleger.

– Organisationens enheter görs om och turordningsregler blir svårtolkade eftersom personer från olika turordningskrets ställs mot varandra. Det blir en soppa.

Den som inte får någon ny tjänst kan bli omplacerad inom organisationen, eller sägas upp. 50 Visionmedlemmar riskerar att bli av med sin anställning.

Per Vestin är kritisk till tillvägagångssättet som regionen valde för att spara pengar.

– Vi kommer att bli märkbart underbemannade och inte hinna med vårt arbete, säger han och fortsätter:
–  Det hade varit betydligt mindre slitsamt för medarbetarna om arbetsgivaren först tog fram en organisation där man säkerställde att las följdes. Då skulle man inte lägga ansvaret på bemanningen på oss arbetstagare. Fördelen med det som arbetsgivaren gjorde nu är att medarbetarnas dolda kunskaper kommer fram tydligt. Men priset i oro är inte värt det.

Läs mer: Det finns stöd att få för dig som är uppsagd

Regiondirektören: Möjlighet att göra karriär

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson menar att organisationen måste göras om för att klara ekonomin. Hon lyfter tjänstekatalogen som något positivt för enskilda medarbetare som vill utvecklas.

Alt-textAnna-Stina Nordmark Nilsson. Foto: Maria Fäldt.– Det har varit tydligt att medarbetare vill ha nya karriärer inom regionen. Och i stället för att förändra befattning för befattning inom varje område så tycker vi det här är ett samlat och bra sätt som är överskådligt för alla medarbetare, säger hon.

Anna-Stina Nordmark Nilsson tror att det inom bara inom några dagar ska finnas ett färdigt utkast på hur de nya tjänsterna ska bemannas.

En del medarbetare har mått dåligt under den här processen och känt sig stressade. Några kommer inte ha något jobb kvar efter maj. Hur tänker du kring det?

– Alla omställningsprocesser skapar oro och därför är det oerhört viktigt att det finns en transparens med mycket information och tydliga tidsramar i arbetet. Det har varit extra svårt under pandemin också eftersom vi har medarbetare som inte är på plats. Där är det viktigt att chefer uppmärksammar och följer upp hur våra medarbetare mår, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Region Norrbottens omorganisation:

  • 700 miljoner kronor ska Region Norrbotten spara in senast vid årsskiftet.  
  • Drygt 300 tjänster har redan dragits in genom anställningsstopp. Nästa steg är nu att plocka bort ytterligare 160 tjänster. Därför har man skapat en tjänstekatalog – där över 850 personer haft möjlighet att söka 620 olika befattningar.  
  • Den nya organisationen ska vara klar i maj 2021, enligt regionens intranät.  

Läs mer: Så funkar Omställningsfonden - för dig som blivit uppsagd