• Den som struntar i att ta semester under högsommaren kan få ett rejält tillskott till semesterkassan.

Lön och villkor

Här kan medicinska sekreterare få 100 000 kronor i bonus

24 maj 2024

Är du sugen på att fylla ut semesterkassan? I Region Norrbotten får medicinska sekreterare som skippar högsommarsemestern 25 000 kronor per vecka. Totalt är det möjligt att tjäna 100 000 kronor extra.

Erbjudandet i Region Norrbotten om att få 25 000 kronor/vecka för att flytta sin semester gäller enbart den som kan tänka sig att jobba under vecka 27 till 31. Det är medicinsk personal som omfattas, till exempel medicinska sekreterare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Så får du TIK att funka

Får hoppa in där det behövs

Och man får räkna med att jobba på de kliniker där det behövs. Men det är inget generellt erbjudande, utan respektive verksamhetschef signalerar att det finns ett behov utifrån den planering som gjorts. Sedan är det ledningen i Region Norrbotten som avgör vilka får som nyttja erbjudandet. Det här är den ordning som gäller för yrkesgruppen medicinska sekreterare.

Här tjänar medicinska sekreterare mer än 30 000 kronor

– I norra Sverige är sommaren kort och väldigt många vill vara lediga i juli. Det här är ett av de verktyg vi använder för att kunna säkra tillgången på personal och därmed också patientsäkerheten. Medicinska sekreterare är väldigt viktiga för patientsäkerheten, säger Moa Bjerner, divisionschef länssjukvården Region Norrbotten.

Stor brist på folk

Bristen på medicinska sekreterare i Norrbotten är skriande. Behovet är extra stort i till exempel Malmfälten. Moa Bjerner understryker att det är mycket viktigt att alla får fyra veckors semester så att man får sin återhämtning och orkar resten av året.

– Vi vill verkligen att alla ska få sin semester. Därför är det inte något vi vill ska användas lättvindigt, säger hon.

Många är intresserade

Det här är andra året som erbjudandet funnits. Förra året var det en handfull medicinska sekreterare som utnyttjade det. Hur många det blir i år är ännu inte klart. Men där den medicinska sekreteraren Susanne Martinsson arbetar, det vill säga på medicin-rehab-kliniken på Kalix sjukhus, är det flera som har nappat på erbjudandet även i år.

Alt-textSusanne Martinsson, medicinsk sekreterare. Foto: Privat.

– Det är flera som är intresserade, säger hon och fortsätter:

– Det här ett jättebra erbjudande, det är perfekt!, säger hon.

Kommer du att flytta din semester?

– Nej, jag vill inte flytta semestern till hösten, jag älskar början av sommaren, så jag vill gärna vara ledig då.Editionsbanner_medsek.jpg


Relaterade artiklar