• Vision jobbar för att medlemmarna ska få bra löneökningar på sikt, säger Visions ombudsman Carl Eos.

Inflationen

Kommer Vision slåss för högre löner?

3 oktober 2022

Tio procent högre lön nästa år? Glöm det. Vi lär inte få löneökningar som trumfar den höga inflationen, säger Visions löneexpert. Men förbundet jobbar för reallöneökningar på sikt.

I år har Visions medlemmar i kommuner och regioner i fått löneökningar i spannet 1,8–3,9 procent, med ett snitt på 2,5 procent. Det visar en undersökning som Tidningen Vision gjort bland Visions lokala ordföranden.

Men ökningen har ätits upp av den höga inflationen, i augusti var priserna nio procent högre än samma månad året innan. För första gången på åratal får vi inte någon reallöneökning.

Läs mer: Så påverkas din lön av inflationen 

Våren 2023 ska många nya löneavtal tecknas mellan fackförbund och arbetsgivare . Vision ska skriva ett par avtal i privat sektor och våren 2024 är det dags för Visions största löneavtal, HÖK.

Carl Eos, ombudsman och ansvarig för lönepolitiska frågor på Vision, säger att avtalsrörelsen kommer att domineras av diskussioner om inflationen.

Kommer Vision kräva reallöneökningar för medlemmarna?
– Väldigt få arbetstagare kommer att ha en så pass hög löneökning att den slår inflationen 2022 och 2023. Medlemmarna ska ha bra ökning, men det kommer inte hända varje år. Däremot ska Vision skapa bra reallöneökningar över tid. Det handlar inte bara om en lönerevision, utan om att vi ska få bra löneökningar i 10–15 år.

Kan höga löneökningar förvärra inflationen?
– Höga löneökningar skulle driva på inflationen och då bli allt värre. Det vill vi inte bidra till. Vision är ett av Sveriges största fackförbund och vi måste definitivt ta ett samhällsansvar.

– Vi måste fråga oss: Hur får vi högst löneökningar i längden? Det tjänar vi mest på är inte att få ut så mycket som möjligt 2023. Det måste hålla över tid.

Vi blir fattigare nu – finns det risk att medlemmarna flyr facket?
– Jag är orolig för att de medlemmar som har lägst inkomster och som saknar marginaler inte kommer att ha råd att vara med i facket. Sedan finns det risk för att medlemmar blir arga på Vision för att man inte får reallöneökningar.

– Men Vision fortsätter jobba för människors rättigheter på jobbet. Vi förser våra medlemmar med trygghet. I oroliga tider finns en ännu större anledning att vara med i facket. Jag hoppas att de vill ha den hjälpen även i fortsättningen, säger Carl Eos.