• Flera arbetsplatser berörs av Vårdförbundets strejk, bland annat Södersjukhuset.

Fackligt

Vårdförbundet strejkar: Så påverkas du som medlem i Vision

4 juni 2024

Vårdförbundet strejkar för kortare arbetstid. Flera av Visions medlemmar är på arbetsplatser där deras kolleger strejkar. Det här gäller för dig.

Tisdagen den 4 juni klockan 11 bröt Vårdförbundets strejk ut. Läs mer om den på Vårdförbundets hemsida. 

Men konflikten omfattar inte dig som medlem i Vision. Även om flera av Visions medlemmar – exempelvis medicinska sekreterare – befinner sig på samma arbetsplats som kolleger som strejkar. Alt-textOskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision. Foto: Stina Loman.

Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision, förklarar vad som gäller:

– Som medlem i Vision ska man förhålla sig neutral i konflikten vilket innebär att man utför sina ordinarie arbetsuppgifter men inte de arbetsuppgifter som normalt utförs av en strejkande kollega. Vision har uppmanats av Vårdförbundet att vara neutrala i konflikten och vi respekterar deras rätt att vidta konfliktåtgärder, säger han.  

→ Vårdförbundets strejk: Så påverkas du som chef (Chefen i fokus.se)

→ Fler frågor och svar om strejk

Strejk i Vårdförbundet – så påverkas Visions medlemmar:

  • Ta inte över kollegans jobb. Du som är medlem i Vision ska förhålla dig neutral till Vårdförbundets konflikt. Du ska alltså inte ta över och göra någon arbetsuppgift som den strejkande kollegan skulle ha utfört. Prata med chefen eller kontakta Vision om du har svårt att veta var gränsen går mellan dina och kollegans arbetsuppgifter.  
  • Jobba på som vanligt. Trots att det är strejk för ett annat fackförbund så ska du utföra dina arbetsuppgifter som vanligt. Din arbetsgivare är ansvarig för att hantera om det blir några störningar i jobbet på grund av konflikten.  

Relaterade artiklar