Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • En tandsköterska.

Det är dags att uppvärdera yrket tandsköterska

2023-03-29

Vision genomförde en enkät hos tandsköterskorna som visade att över 50 procent vill lämna sitt yrke. Tandsköterskor har därefter startat ett löneuppror i sociala medier och vittnar om att de ångrar sitt yrkesval på grund av de låga lönerna. Det är hög tid att yrkesgruppen uppvärderas och att tandsköterska blir en skyddad titel.

Det här vill Vision

  • Skyddad yrkestitel för tandsköterskor
  • Uppvärdera yrket som helhet
  • Ökad lönespridning
  • Motverka strukturella löneskillnader
  • Fler kollegor och aktivt arbetsmiljöarbete från arbetsgivarna

Tandsköterskornas löner är för låga

Vision har tagit fram jämförelser med yrken med motsvarande utbildningskrav och svårighet på arbetsuppgifter som tandsköterskeyrket. som visar på att yrket tandsköterska är undervärderat.

Till exempel är medellönen för tandsköterskor 5 000 kronor lägre i månaden än för yrkesgruppen supporttekniker – trots att tandsköterskorna ofta har en längre utbildning. Jämför man med drifttekniker inom it i privat sektor, ett yrke som anses ha samma svårighetsgrad, ligger tandsköterskornas medellön 10 000 kronor lägre per månad. Det är hög tid att yrkesgruppen uppvärderas.

Det är viktigt för Vision att i löneöversynen lyfta tandsköterskor och andra grupper som vi uppfattar som felvärderade och äska särskilda medel för att satsa på dessa grupper.

Vision om löneupproret: "Det är dags att uppvärdera yrket" (sverigesradio.se)

Arbetsgivare måste inse allvaret

Tandsköterskor har på eget initiativ startat ett nationellt löneuppror och namninsamling. Många vittnar om att de trivs med sitt yrke men vill lämna yrket på grund av den låga lönen.

Intervju med Anna Ekman-Brescia: Kräver högre löner för tandsköterskor (Tidningen Vision)

En enkät som Vision har genomfört visar på samma bild. En majoritet av de 2 100 tandsköterskorna som deltog i enkäten uppgav att de ångrar sitt yrkesval på grund av den låga lönen, stressen och den höga arbets­belastningen.

Arbetsgivare måste inse allvaret i risken att tappa kompentens och ta ansvar för att uppvärdera hela yrket. Risken är uppenbar att färre väljer att utbilda sig till tandsköterska och att fler väljer att lämna yrket, vilket skulle skapa stora problem för folktandvården och allmänhetens munhälsa.

Enkät om tandsköterskors arbetssituation

Skyddad titel höjer yrkets status – och lön

Vision driver frågan om skyddad yrkestitel för tandsköterskor tillsammans med Unionen och Svenska tandsköterskeförbundet. Den 30 maj hade Vision ett möte om detta på Socialdepartementet för att få regeringen att tillsätta en utredning om skyddad yrkestitel för tandsköterskor. Socialdepartementet ska nu titta närmare på fråga.

Skyddad yrkestitel innebär att bara personer med rätt utbildning och behörighet kommer att få använda yrkestiteln. Syftet med att införa en skyddad titel för tandsköterskor är att öka patientsäkerheten och kvaliteten inom tandvården genom att säkerställa att de som kallar sig för tandsköterskor har rätt utbildning och kompetens. Det är också för att höja yrkets status och lön. 

Fler frågor som Vision driver för din yrkesgrupp 

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss