• Anna Ekman-Brescia, tandsköterska på Folktandvården Svärdsjö, har startat ett upprop på Facebook för högre tandsköterskelöner.

Lön och villkor

Kräver högre löner för tandsköterskor i hela landet

27 mars 2023

Anna Ekman-­Brescia, tandsköterska på Folktandvården Svärdsjö i Region Dalarna, har startat ett upprop på Facebook för högre tandsköterskelöner i hela landet. Nu har 2 700 tandsköterskor skrivit på.

Varför har du startat ett nationellt löneupprop?
– Jag trivs väldigt bra på min arbetsplats och med yrket, men har inte råd att jobba kvar om lönen inte höjs. Jag tjänar 23 300 kronor i månaden och har jobbat i ett år. Det är mindre än vad jag hade i lön innan jag utbildade mig och arbetade som lokalvårdare.

Vad leder de låga lönerna till?
– Det är brist på folk överallt, eftersom många lämnar på grund av löneläget. Det påverkar arbetsmiljön så att det blir stressigt. Många byter ju till privata kliniker, men det är hård konkurrens om de bättre betalda jobben. Och problemet finns inte bara inom folktandvården. Även en del stora privata kedjor har mycket låga tandsköterskelöner.

Vad kräver ni i uppropet?
– En ingångslön för tandsköterskor på minst 28 000 kronor. Och ett större lönespann för hela yrkesgruppen. Även de som arbetat länge i yrket måste få upp lönerna. Vi tror också att det är viktigt att tandsköterska blir en skyddad yrkestitel.

Vad hoppas du att det här ska leda till?
– Som det är nu har jag svårt att klara min del av räkningarna och att sätta mat på bordet till mina barn. Hur min pension kommer att bli vågar jag inte ens tänka på. Det här är sista chansen för mig att stanna i ett roligt yrke. Så jag hoppas lönerna höjs!

Läs mer: Lönen höjs 9 procent för tandsköterskor

Editionsbanner_tandvård.jpg


Relaterade artiklar