Studentmedarbetare – få erfarenhet under studietiden
Många studenter jobbar extra, men de flesta har okvalificerade jobb även under sina studier. Det är ett slöseri med kompetens. Med Visions studentarbetaravtal har du möjlighet till ett relevant arbete vid sidan av studierna. Det ger det dig meriter, erfarenheter från arbetslivet och perspektiv på dina studier.
Vad innebär det att vara studentmedarbetare?
Som studentmedarbetare anställs du för att jobba med kvalificerade arbetsuppgifter, ungefär 10–15 timmar i veckan parallellt med heltidsstudier. Arbetsuppgifterna ska vara kopplade till det du pluggar och fylla ett behov i verksamheten. Uppgifterna ska också ge dig en meriterande erfarenhet.
Vision anser också att du ska ha en individuell lön som studentmedarbetare, baserad på din kompetens och erfarenhet och på svårighetsgraderna på tjänsten.
Anställningen som studentmedarbetare har ingen formell koppling mellan arbetsgivaren och lärosätet, och skiljer sig på så sätt från en praktik.
Tips: Så kan du bli studentmedarbetare
- Hör av dig till den arbetsgivare du är intresserad av att jobba hos och fråga om möjligheten att bli anställd som studentmedarbetare.
- Sök på ”studentmedarbetare” på Arbetsförmedlingens webbplats eller på offentligajobb.se för att se vilka tjänster som finns ute just nu.
- Har du frågor om anställningsformen studentmedarbetare? Kontakta Vision Direkt för mer information om vad som gäller!
Kontakta Vision
Ams.se
Våra studentmedarbetaravtal
Vision har tecknat studentmedarbetaravtal med följande arbetsgivarorganisationer:
Nu jobbar vi för att fler arbetsgivare ska ta tillvara på chansen att anställa unga, kompetenta och nyfikna studenter.
Så fungerar studentmedarbetarskap
Många studenter tycker att högskolans koppling till arbetslivet är för dålig. Studentmedarbetarskap är ett sätt att skapa den kontakt med och erfarenhet av arbetslivet som utbildningen inte ger.
Vision vill att fler studenter får relevant arbetslivserfarenhet under studietiden och att villkoren är schysta. I Sverige är det än så länge inte så många som känner till att möjligheten finns, varken bland studenter eller arbetsgivare. Det vill vi ändra på!
Vi tycker att alla Sveriges kommuner och regioner bör anställa studentmedarbetare. Studenterna behöver jobbet och kommuner och regioner behöver kontakt med ny arbetskraft.
Begreppet studentmedarbetare kommer från Danmark. Där är det vanligt att studenter har ett kvalificerat extrajobb vid sidan av sina studier, med kopplingar till det som studenten pluggar.