Checklista – kom igång med intresseförhandling
Vill du intresseförhandla men vet inte riktigt vart du ska börja? Vi har skrivit en checklista med tips på vad som är bra att tänka på när du genom intresseförhandling vill skapa en förändring på din arbetsplats.
- Förbered er för att lyckas så bra som möjligt. Vad vill ni åstadkomma och varför? Kolla med Vision-ombudet vad som står i lagar och avtal, och om frågan redan drivits av någon annan avdelning eller klubb i Vision.
- Ha möten för medlemmar. På medlemsmöten kan Vision-ombudet samla in så många synpunkter och så mycket stöd som möjligt. Kan det finnas några som inte är medlemmar i Vision ännu, men som tycker som er andra och vill gå med nu? Bjud in dem också!
- Använd era nätverk. Lobba bland strategiskt utvalda personer, till exempel politiker. Använd media. Att samarbeta med andra fack är också en möjlighet.
- Vässa argumenten. Diskutera vilka motargument arbetsgivaren kan komma med och hur ni ska bemöta dem. Argumenten kan till exempel handla om ekonomi, arbetsmiljö, klimatsmarta lösningar, effektivitet, kompetens, jämställdhet och diskriminering. Träna gärna med rollspel. Går det att ha en plan B om plan A inte går att genomföra?
- Begär förhandling med arbetsgivaren. Det är en förtroendevald som behöver göra en så kallad förhandlingsframställan. Den förtroendevalda tar med sig era argument och eventuellt skriftliga faktaunderlag till förhandlingen. Om det drar ut på tiden, kanske för att arbetsgivaren behöver betänketid, kan ni samlas igen för att vässa era argument ännu mer. Alla medlemmar ska veta vad som är på gång.
- Fira framgången! Samlas och fira med fika att ni har lyckats förändra, eller att ni gjorde ett försök. Berätta för era medlemmar, för media och för Vision centralt hur det gick. Kanske vill fler bli medlemmar i Vision? Har ni någon ny fråga att driva?
Vill du läsa mer om intresseförhandling?
Intresseförhandling