Hur söker man jobb?
Är det dags att söka nytt jobb? Som medlem i Vision kan du ta del av en rad förmåner som hjälper dig på vägen mot ditt drömjobb. Här får du tips om hur Vision kan hjälpa dig i olika steg när du ska söka jobb.
1. Kartlägg din kompetens och arbetsmarknad
Börja jobbsökandet med att fundera över din kompetens och hur arbetsmarknaden ser ut inom ditt yrkesområde.
Välj din inriktning
Fundera på vilka typer av jobb du kan tänka dig. Vilken typ av tjänst? Vilken bransch? Viket ansvar?
Skriv gärna ner två eller tre riktningar som du kan tänka dig att gå i. Sedan kan du fokusera på de inriktningarna när du börjar söka jobb. Då söker du varken för brett eller för smalt.
Kartlägg din kompetens
Kompetens är alla de saker som gör att du kan göra ett bra jobb. Det är alltså inte dina formella meriter såsom examen och jobberfarenhet i sig. Det handlar snarare om vad du har lärt dig och hur du har utvecklats. Grunden i att kartlägga sig själv är att skapa en helhetsbild av vad du kan tillföra.
Börja med områdena som tas upp här så har du en riktigt bra grund att stå på.
- Vad du har kunskap om. En del av dina kompetenser består av sådant som du vet. En del kan du ha läst dig till och en del kan du ha lärt dig genom erfarenhet. Du kan till exempel ha kunskap som du fått med en utbildning. Du kan också samlat på dig insikter i en bransch och ha kännedom om en organisation eller dess konkurrenter.
- Vad du kan göra. Andra kompetenser har du i form av färdigheter eller förmågor. Du behöver kanske vara bra på att till exempel ta emot klienter, fatta beslut eller redigera text.
- Hur du är. Förutom att du kan en hel del så är du också på ett visst sätt. Olika sätt att vara platsar olika bra i särskilda sammanhang, arbetsgrupper och företagskulturer. Det kan vara att du är kreativ, jobbar bäst under press eller har humor.
- Var du trivs. Olika människor trivs olika bra beroende på miljön de befinner sig i. En del trivs bäst när det är organiserat och finns tydliga riktlinjer. Andra trivs i kreativa miljöer som är ombytliga och där struktur näst intill saknas. Ta reda på var du trivs och vad du har för krav på en arbetsplats.
Kartlägg din arbetsmarknad
Fundera på i vilka branscher, roller och organisationer du kan trivas bäst och hitta ett meningsfullt jobb. Var systematisk. Ta fram en lista på tre till fyra roller och ett tjugotal intressanta organisationer. Prioritera sedan dessa.
Det bästa sättet att göra din lista över branscher, roller och organisationer är att samla så mycket information som möjligt. Skanna av olika kanaler för att ta reda på mer. Försök hitta svar på följande frågor:
- Vilka stora utmaningar har organisationerna eller branschen framför sig?
- Vad gör vissa arbetsgivare extra intressanta för dig?
- Vilka erfarenheter är bra att ha med sig in till dessa organisationer?
- Hur ser utbud och efterfrågan ut på de roller du tänker dig?
- Hur ser dina konkurrenter ut? Ålder, erfarenhet, utbildning, annan bakgrund?
Här är några exempel på kanaler som du kan använda för din research:
- Google och sociala medier. Att Googla kan tyckas självklart, men behöver ändå understrykas. Tänk också på att du kan få reda på mycket via sociala medier. Testa till exempel att hitta information via en hashtag.
- Branschtidningar och branschsidor. Det finns tidningar och webbplatser som riktar in sig på specifika branscher. Där kan du givetvis hitta information, men tänk på att den ofta är vinklad till att vara positiv till branschen. Därför är detta kanske inte alltid de bästa sanningssägarna. Ett tips är också att följa de nyhetsbrev som erbjuds via dessa kanaler.
- Platsannonser. En platsannons beskriver ofta vilken fas organisationen befinner sig i. Givetvis kan du också få ut mycket info om vad som efterfrågas vid rekrytering. Försök också att kartlägga de rekryteringsföretag och rekryteringskonsulter som finns för just din inriktning. På så sätt kan du hitta annonser och lediga jobb på ett mer effektivt sätt.
- Ditt eget nätverk. Ta reda på vad personer i ditt nätverk faktiskt jobbar med och våga fråga dem som kan sitta på den kunskap som du söker. Det är ofta mycket bättre att få förstahandsinformation än att läsa på via andra källor, till exempel på nätet.
- Organisationerna själva. Mindre vanligt men ibland det mest effektiva är att helt enkelt ringa olika organisationer och fråga. Säg att du vill komma in i branschen längre fram och ser dig om efter möjligheter. Du behöver inte säga att du söker jobb just nu. Fråga vad som är viktigt för någon med rollen som du har tänkt dig. Fråga vilka konkurrenter som finns och hur de olika organisationerna utmärker sig.
- Branschförbund. Från branschförbunden kan du ofta få information om vilka organisationer det pratas om just nu. Då får du också en bild av vad som händer i branschen. Branschförbund kan också arrangera konferenser och seminarier om aktuella ämnen för branschen. Se på agendan och innehållet, vilka som är talare och vilka organisationer som är representerade.
Analysera ditt jobbliv med hjälp av AI
2. Uppdatera din Linkedin och få den granskad
En bra Linkedin-profil ökar dina chanser att få drömjobbet. Det finns några enkla tips att tänka på när du skriver din profil.
Skriv en vinnande Linkedin-profil
3. Analysera platsannonsen
Gör en analys av platsannonsen för jobbet du söker innan du skriver din ansökan till. Det ger dig koll på vad arbetsgivaren vill ha och vad du ska fokusera på.
Identifiera krav och önskemål
En platsannons är organisationens beskrivning och önskelista för vad de söker för medarbetare. Det är viktigt att visa att du erbjuder så mycket som möjligt på den önskelistan. Eller att du har andra kvaliteter som kompenserar för det du saknar.
När du tolkar en platsannons är det viktigaste att lista ut vad som är krav och vad som är önskemål.
- Krav. En del av det som står i platsannonsen är formella krav som du måste ha. För att jobba som jurist måste du till exempel ha en juristexamen, och för att jobba som Art Director måste du kunna programmet InDesign.
- Önskemål. Andra delar i annonsen kan vara önskemål om vad du ska kunna eller hur du ska vara. En del av det beskrivs rakt ut, och en del kan man läsa mellan raderna eller lista ut på annat sätt. Det kan till exempel vara önskvärt att du redan behärskar de program som organisationen använder, eftersom det skulle göra startsträckan kortare.
Kategorisera krav och önskemål
Det finns tre kategorier som du kan dela upp organisationens krav och önskemål i.
- Vad du ska veta. En del saker måste du veta för att kunna utföra jobbet. Du behöver till exempel ha viss kunskap som kommer med en utbildning, insikter i en bransch, eller kännedom om organisationen eller dess konkurrenter.
- Vad du ska kunna göra. En del av det som efterfrågas är färdigheter eller förmågor. Du behöver kanske vara bra på att ta emot klienter, fatta beslut eller redigera text.
- Hur du ska vara. Troligen behöver du vara på ett visst sätt för att platsa in i arbetsgruppen, kulturen på arbetsplatsen och för att ni ska trivas med varandra. Det brukar också framgå av annonsen. Det kan vara allt ifrån att du bör vara kreativ till att du bör ha humor.
4. Skriv cv och personligt brev
Ett vinnande cv och ett bra personligt brev är avgörande när du söker jobb. Här hittar du mallar och tips.
Skriv cv
Skriv personligt brev
Du kan också prova en av våra förmåner: Cowrites digitala tjänst där du får skräddarsydd feedback på ditt cv och personligt brev.
Cv-granskning
5. Granska ditt cv, personliga brev och Linkedin-profilen
När du är klar med ditt cv och personliga brev kan du få dem granskade. Vår partner Go Monday kan ta en titt och ge feedback på hur du kan vässa din ansökan ännu mer – helt gratis! Du kan också be dem granska och ge feedback på din Linkedin-profil.
Cv-granskning: Få feedback på din jobbansökan
Linkedin-granskning: Få feedback på din profil
6. Träna inför anställningsintervjun
Har du blivit kallad på intervju? Det är viktigt att du förbereder dig inför en anställningsintervju. Det gäller att på en timme eller två ge ett bra intryck och ställa frågor. Men under intervjun ska du också själv göra en bedömning av om du vill ha jobbet.
Vi erbjuder en AI-baserad intervjuträning som hjälper dig att förbereda vad du ska svara på frågor som kan dyka upp.
Intervjuträning
7. Få råd inför löneförhandlingen
Fick du jobbet? Grattis! Nu är det dags för löneförhandling.
Se till att vara förberedd inför att förhandla din lön. Vision hjälper dig som är med tips, statistik och råd om lönen i din bransch.
Rätt lön från början
Lönecoachning
Lönestatistik
8. Granska anställningsavtalet innan du skriver under
Är det svårt att tolka ditt anställningsavtal, eller vill du bara ha råd och tips innan du skriver på det? Kontakta Vision Direkt så får du personlig rådgivning.
Avtalsgranskning
Kontakta Vision vid frågor
Har du problem på jobbet eller funderingar kring dina rättigheter? Kontakta Vision Direkt – facklig rådgivning alla vardagar.
Kontakta Vision