Lön och villkor

Lön för miljöinspektörer och hälsoskyddsinspektörer – hela listan

23 januari 2024

Vad tjänar en miljöinspektör, hälsoskyddsinspektör och livsmedelsinspektör? Lönen är 38 460 kronor i snitt. Det visar Tidningen Visions granskning.

Tidningen Vision har kartlagt lönerna för miljö- och hälsoskyddsinspektörer 2023.

Granskningen visar att lönen för inspektörer i kommuner och regioner är 38 460 kronor i månaden i snitt. Det är en ökning med 2,8 procent sedan 2022.

I kommunerna i Stockholms län finns många av de högsta lönerna inom yrket. Täby toppar listan med 42 692 kronor i snitt.

Lista: Lön för miljö- och hälsoinspektörer i kommuner och regioner.

Klicka dig runt i grafiken för att se hur din lön står sig i jämförelse. Lönestatistiken berör yrken som miljöinspektörer, livsmedelsinspektörer, miljöskyddsinspektörer, hälsoskyddsinspektörer.

Fler lönetabeller för dig inom teknik:

→ Lön drifttekniker

→ Lön ingenjör

→ Lön it-handläggare

→ Lön it-tekniker

Chefslöner i vårt ledarskapsmagasin Chefen i fokus:

→ Lön it-chef

→ Lön teknikchef och miljöchef

Mer statistik:

 På Vision.se hittar du lönestatistik för alla Visions 4 000 yrken

Så gick undersökningen till

  • Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.
  • Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 44 yrken/aid-koder från kommunerna och regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2023.
  • Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.
  • Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.

Relaterade artiklar