• Tidningen Visions statistik visar att löneskillnaderna i riket för ett och samma yrke ökade mellan 2022 och 2023.

Lön och villkor

Stor löneskillnad i landet för samma teknikjobb

11 april 2024

Lönerna i ett och samma teknikeryrke diffar mellan 14 000 och 18 000 kronor i landet i de tre yrken Tidningen Vision tittat närmare på. Även på samma arbetsplats kan skillnaden vara stor.

Är du it-tekniker i Järfälla? Då kan du glädja dig åt landets högsta löneläge. Ni tjänar nästan 45 000 kronor månaden i snitt –17 000 kronor eller 60 procent mer än kollegerna i Mark.

→ Så ligger du till – hela lönestatistiken

För driftteknikerna är gapet mellan bäst och sämst betalande arbetsgivare inte lika stort – det skiljer ”bara” 14 000 kronor mellan Svalöv och Mora.

Större löneskillnad än 2022

Siffrorna kommer från Tidningen Visions kartläggning av 2023 års löneläge för olika yrkesgrupper inom kommuner och regioner. Statistiken visar att löneskillnaderna i riket för ett och samma yrke har ökat jämfört med året innan.

Lönespannet är inte bara stort mellan olika kommuner och regioner. Även hos samma arbetsgivare kan skillnaderna vara anmärkningsvärda.

– Hos oss varierar lönen mellan 32 000 och 39 000 för i princip samma arbete, säger en drifttekniker i en sydsvensk kommun som vill vara anonym.

Osämja och frustration

Han tycker att skillnaderna är för stora och jämför med driftspersonal i den privata sektorn, till exempel inom vvs/el i byggbranschen.

– Där tjänar man betydligt mer lika. I vår skattefinansierade verksamhet är det alltid de som jobbat länge som får stå tillbaka när nya begär och får högre lön. Trots att vi har större kompetens och erfarenhet. Det skapar osämja och frustration på arbetsplatserna, säger driftteknikern.

Editionsbanner_teknik.jpg


Relaterade artiklar