• Markus Karlsson uppskattar att hans arbetsgivare Bodens Energi bjuder på en timme i veckan.

Förmåner

Livsvårdstimme på jobbet: ”Jag putsar på min sportbil”

26 februari 2024

Vad är en livsvårdstimme? Livsvårdstimme är ett nytt fenomen som innebär att anställda kan göra precis vad de vill på betald arbetstid. Markus Karlsson, som jobbar på Bodens Energi, polerar bilen eller softar i soffan.

”Alla får göra vad f-n de vill. Bara man mår bättre”. De drastiska orden kommer från Lars Modig, HR-chef på Bodens Energi, när han ombeds förklara vad det innebär att ha livsvårdstimme.

Det var han som kläckte idén att de 110 medarbetarna på det kommunala bolaget skulle erbjudas en livsvårdstimme per vecka. Då hade ledningen på Bodens Energi pratat i flera år om att införa en helt vanlig friskvårdstimme, men inte kommit till skott.

– På mina tidigare arbetsplatser var det alltid förenat med viss irritation när någon tog sin ”friskvårdstimme” sist på fredagar. ”Jo, jo…”, tänkte folk. Det fanns en misstänksamhet, säger Lars Modig.

De var först med livsvårdstimme

Redan 2017 införde en reklambyrå i Falun livsvårdstimme och strax därefter gjorde statliga myndigheten Kammarkollegiet detsamma. Men någon större spridning verkar inte fenomenet ha fått.

När Lars Modig presenterade sin idé för de övriga i ledningsgruppen var de tveksamma.

– De förstod inte riktigt vitsen. Sedan föreslog jag det igen året därpå och då sa de ja.

Vad är livsvårdstimme?

  • Livsvårdstimme är en timme då anställda får göra precis vad de vill på arbetstid.
  • Vad är skillnaden mellan livsvårdstimme och friskvårdstimme? Livsvårdstimme skiljer sig från friskvårdstimme på så sätt att arbetsgivaren inte kräver att man utövar fysisk aktivitet eller annan typ av friskvård.
  • Får man lön under livsvårdstimmen?
    Ja, livsvårdstimme sker på betald arbetstid.

Putsar bilen på livsvårdstimmen

Markus Karlsson, som är projektledare för värmeverkets distribution och ledamot i Visions klubbstyrelse, använder sin lediga timme till många olika saker – en massage eller lite soffhäng med en tidning.

Då och då tar han fram putstrasan och vårdar sin guldklimp i garaget: en Ford Mustang Bullitt, en ovanlig jubiléumsmodell som bara används som sommarbil.

Det händer också att han servar en annan guldklimp:

– Ibland drar jag hem tidigare för att hinna fixa middag till dottern innan hon sticker till handbollsträningen, säger Markus Karlsson.

Alt-textMarkus Karlsson använder sin timme till många olika saker. Både till att få ihop livspusslet och att vila.

Minskar stressen

Markus Karlsson tycker att livsvårdstimmen är ett jättebra initiativ.

– Den här timmen är välbehövlig. Vissa avdelningar har det stressigt – det är mycket nytt på gång i koncernen på grund av Bodens stadsomvandling.
HR-chefen Lars Modig, som ibland tar sig en runda på golfbanan på arbetstid, brukar hävda att varje livsvårdstimme ger tre timmar tillbaka till arbetsgivaren.

– Vi gör en medarbetarunderökning varje vecka. Resultaten har stadigt blivit bättre. Det är jättebra siffror.

Livsvårdstimmen inskriven i affärsplan

Personalen kan ta ut sin timme när det passar dem och när det funkar för verksamheten. Livsvårdstimmen finns till och med inskriven i bolagets alla affärsplaner.

– Där har vi målsättningar för hur många livsvårdstimmar per månad som ska tas ut. Då glöms de inte bort och vi som arbetsgivare tvingas följa upp och se till att personalen har möjlighet att plocka ut sin timme, säger Lars Modig.

→Sugen på livsvårdstimme? Så fixar du nya förmåner på jobbet


Relaterade artiklar