• Varslet märks redan på arbetsbelastningen. En del har börjat söka andra jobb, enligt Camilla Lundahl Skedevik.

Fackligt

Varsel slår mot medicintekniker

18 april 2024

Medicinteknikers jobb är i skottgluggen när Region Östergötland varslar 900 tjänster. Oron är stor bland medarbetarna.

Den 28 februari lades varslet av 900 tjänster i Region Östergötland. Den medicintekniska verksamheten är ett av de områden som pekas ut. Här jobbar runt 85 personer ­uppdelade på fem enheter – främst medicintekniker och medicintekniska ingenjörer.

– Än så länge har vi inte fått besked om hur många och vilka av oss som sägs upp, bara att man har börjat se över verksamheterna.

→ Så drabbar krisen dig som anställd

→ Region Sörmland varslar 700

Det säger Camilla Lundahl Skedevik, medicintekniker på enheten för elektromedicin och gas, som servar operations- och intensivvårdsavdelningarna på Universitetssjukhuset i Linköping.

Rykten och oro

Det går mycket rykten och många är oroliga. Främst de som inte har arbetat i regionen så länge men även de som antagligen får vara kvar, men med färre arbetskamrater och en högre arbetsbelastning.

– Det är mycket tankar och funderingar om vad som ska ske, säger Camilla Lundahl Skedevik som började jobba i regionen i augusti 2022 och är ombud för Vision på sin enhet.

Bakgrunden till varslet är regionens dåliga ekonomi, med ett underskott på 1,7 miljarder kronor. Medarbetarna i Östergötland är inte ensamma om att drabbas. Region Sörmland har varslat 700 tjänster och Karolinska sjukhuset i Stockholm 450.

Vill ha en turordningskrets

För att informera om det man vet har Lotta Dahl, ordförande för Vision i Region Östergötland, digitala träffar med alla ombud varje fredag klockan 13.

– Vi har ställt oss oeniga till varslet och diskuterar nu driftområden med våra kolleger i de övriga facken. Vi anser att hela regionen är ett driftområde och en turordningskrets, säger hon.

Arbetsgivarens intention är att allt ska vara klart så att man kan meddela de berörda i månadsskiftet maj–juni.

– Det har jag svårt att tro att man hinner, säger Lotta Dahl.

Editionsbanner_teknik.jpg


Relaterade artiklar