Lön och villkor

Lön för it-tekniker – hela listan

23 januari 2024

Vad tjänar en it-tekniker? Lönen för it-tekniker är 35 687 kronor i månaden i snitt. Det visar Tidningen Visions kartläggning.

Tidningen Vision har kartlagt lönerna för it-tekniker 2023 . Granskningen visar att lönen för it-tekniker i kommuner och regioner ökade med 2,9 procent från 2022. 

I snitt tjänar en it-tekniker 35 687 kronor.

Statistiken visar också på stora skillnader i lön. It-tekniker i Region Uppsala har en lön på 41 722 kronor i snitt. I Region Jönköpings län ligger medellönen på 30 116 kronor i månaden.

Skillnaderna är även stora i kommunerna. Högst är lönen i Norrtälje, där it-tekniker tjänar 50 713 kronor i snitt. I Marks kommun är medellönen 28 000 kronor.

Lista: Lön för it-tekniker i kommuner och regioner

Se hur du och din arbetsplats hamnar i lönestatistiken nedan.  Den omfattar titlar så som it-tekniker, ADB-tekniker, systemtekniker, supporttekniker, nätverkstekniker och datatekniker.

Fler lönetabeller för dig inom teknik:

→ Lön drifttekniker

→ Lön ingenjör

→ Lön it-handläggare

→ Lön miljöinspektör och hälsoskyddsinspektör

Chefslöner i vårt ledarskapsmagasin Chefen i fokus:

→ Lön it-chef

→ Lön teknikchef och miljöchef

Mer statistik:

 På Vision.se hittar du lönestatistik för alla Visions 4 000 yrken

Så gick undersökningen till

  • Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.
  • Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 44 yrken/aid-koder från kommunerna och regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2023.
  • Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.
  • Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.

Relaterade artiklar