Lön och villkor

Lön för it-tekniker – hela listan

25 januari 2023

I snitt tjänar en it-tekniker 34 687 kronor i månaden. Det visar Tidningen Visions lönekartläggning. Se alla lönetabeller här.

För att få en bild av hur löneläget såg ut för it-tekniker under 2022 har Tidningen Vision kartlagt lönerna för året. Granskningen visar att den genomsnittliga lönen för it-tekniker i kommuner och regioner ökade med 2,2 procent från 2021. 

I snitt tjänar en it-tekniker 34 687 kronor.

Statistiken visar också på stora skillnader i lönerna.

I regionerna skiljer det sig nästan 10 000 kr mellan it-tekniker i Region Uppsala, som har högst löner, och it-tekniker i Region Örebro. 

Lönerna kan också skilja sig stort inom två närliggande kommuner.  Mellan Järfälla och Ekerö i Stockholms län är det drygt 11 000 kronor i skillnad.

Lista: Lön för it-tekniker i kommuner och regioner

Se hur du och din arbetsplats hamnar i lönestatistiken nedan som berör it-tekniker, ADB-tekniker, systemtekniker, supporttekniker, nätverkstekniker och datatekniker.

Fler lönetabeller för dig inom teknik:

Chefslöner i vårt ledarskapsmagasin Chefen i fokus:

Så är undersökningen gjord

  • Arbetsidentifikation kommuner och regioner (aid) är ett system för att gruppera arbetsuppgifter som ligger till grund för den partsgemensamma lönestatistiken. Alla anställda placeras på en aid-kod efter innehållet i arbetet.
  • Tidningen Vision har begärt in uppgifter om medellöner i 38 yrken/aid-koder från kommunerna och 39 yrken/aid-koder från regionerna. Medellönerna baseras på lönestatistik från den 30 november 2022. Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla löner i landet men i tabellerna presenteras bara de kommuner och regioner där antalet anställda i yrket är minst fyra.
  • Sättet att föra statistik kan göra att skillnader ser större eller mindre ut än de egentligen är eftersom det inte säkert att alla kommuner och regioner sorterar på exakt samma sätt.

Relaterade artiklar