• När de första flyktingarna kom med färjan till Trelleborg började Mikael Pettersson leta efter bra boenden.

Ukraina

Han fixar bostad till flyktingar

5 april 2022

Tak över huvudet, skola och äldres behov. Nu växlar Trelleborgs kommun upp för att ta hand om flyktingar från kriget i Ukraina.

Ända sedan kriget startade har färjorna från Polen och Tyskland fört med sig ukrainska flyktingar till Trelleborg. Men ännu vet man inte hur många av dem som i slutändan kommer att behöva tak över huvudet i kommunen.

– Prognoserna ändras hela tiden. Vi måste vara på tårna när det gäller flera olika scenarier. Är det många barn måste vi hitta förskole- och skolplatser. Är det äldre har de andra behov. Det är ett pussel på tolv miljoner bitar som vi måste lösa, säger Mikael Pettersson, som sitter i kommunens planeringsgrupp för flyktingmottagandet, med särskilt ansvar för boendefrågor.

Läs mer i Chefen i fokus: Fixar nödboende åt ukrainska flyktingar

Väl förberedda

Hösten 2015 tog Trelleborg emot tiotusentals flyktingar från Syrien. Med den erfarenheten i bagaget tog det inte många dagar innan planeringen för ett nytt, stort flyktingmottagande startade.
– Vi har varit igång med förberedelserna sedan kort efter att kriget startade. Att i ett akutläge låsa upp en idrottshall är lätt att göra, men vi vill ha en långsiktighet i planeringen och kunna erbjuda de som kommer hit boenden med kvalitet.

60 timmar i veckan

Vanligtvis jobbar Mikael Pettersson med att hjälpa arbetslösa trelleborgare till en egen försörjning. De senaste veckorna har han fått hantera sitt vanliga jobb vid sidan av att samordna boenden för framtida flyktingar. Ibland upp till 60 timmar i veckan.
– Jag klarar det, men inte hur länge som helst. Men det känns enormt utvecklande och meningsfullt att jobba med det här.

Så här arbetar Visions medlemmar med kriget i Ukraina

StefanNilsson_mindre.jpg

Östersund

Säkerhetsingenjör Stefan Nilson har fullt upp med att inventera skyddsrum.

Läs mer här...

 

 

 

Maria Gustavsson_mindre.jpgMariestad

Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg i Mariestads kommun, ingår i ett samarbete med en ukrainsk kommun. Hon och tjänstemännen i Kamianets-Podilsky hörs varje vecka och stämmer av hur allt går. Kommunen i Ukraina har ställt om helt till krisarbete.

Läs mer här...

 

Christian Wigren_150px.jpgNynäshamn

Vår systertidning Chefen i Fokus har intervjuat krischefen Christian Wigren i Nynäshamn som berättar om förberedelser som görs inför att ta emot flyktingar.

Läs mer här...

 

 

 

Veronica Magnusson_150x200.jpgVision

Vision stöttar Ukraina med historiskt stort bidrag. "I Sverige kanske några frågar sig vad den fackliga verksamheter gör i ett krig, men det handlar om att se till att bidra till att saker och ting fungerar", säger förbundsordförande Veronica Magnusson.

Läs mer här...

 

 

Bodencharlotte-uneé_liten.jpg

Diakonen Charlotte Unée jobbar både med att samordna insatser för flyktingar från Ukraina och samtidigt lindra den oro som lokalbefolkningen i Boden känner för att kriget även ska sprida sig till Sverige.

Läs mer här...

 

 

sehamaweida.jpg

Region Skåne

Efter flyktingkrisen 2015 permanentades Seham Aweidas tjänst som migrationssamordnare inom barnsjukvården vid Skånes universitetssjukhus. Det kommer väl till pass nu när kommunerna börjat ringa om ukrainska barn som behöver sjukvård.

Läs mer här...

 

 

Per Lundh,webb,mindre.jpgGrästorp

Efter ett blixtbeslut skickade Grästorps kommun två bussar till polsk-ukrainska gränsen för att hämta flyktingar. Per Lundh, familjebehandlare i Grästorps kommun, fanns med ombord. Men hjälpaktionen höll på att haverera.

Läs mer här...

 

Trelleborg

Mikael Pettersson

Tak över huvudet, skola och äldres behov. Nu växlar Trelleborgs kommun upp för att ta hand om flyktingar från kriget i Ukraina. Mikael Pettersson på arbetsmarknadsförvaltningen letar med ljus och lykta efter boenden med kvalitet.  

 

Läs mer här...

 

 


Relaterade artiklar