• Camilla Tjäder.

Lön och villkor

Topplistan: De ger bäst lön för socialsekreterare 2024

7 maj 2024

Vill du ha hög lön som socialsekreterare ska du jobba i Ydre eller Dals-Eds kommun. De tillhör lönetoppen i landet.

45 225 kronor i månaden. Så mycket tjänar socialsekreterarna i Ydre kommun i snitt. Det är nästan 6 700 kronor högre än snittet i landet, visar Tidningen Visions stora lönegranskning där vi samlat in snittlöner för 2023.

Bakom de höga lönerna i den lilla orten Ydre i Östergötland med sina 3 700 invånare finns en medveten satsning från arbetsgivaren, berättar socialchef Camilla Tjäder.

– Som liten ort har vi mindre möjlighet till lokal rekrytering, vilket gör oss beroende av inpendlare. För att vara konkurrensmässiga så erbjuder vi lön i det högre spannet, säger hon.

Topplistan: Här får socialsekreterare högst lön:

  1. Dals-Ed: 45 473 kr/månaden
  2. Ydre: 45 225 kr/månaden
  3. Österåker: 43 294 kr/månaden

Rikssnitt: 38 532 kronor

→ Se alla snittlöner för socialsekreterare här

Plockat bort hyrkonsulterna

För några år sedan var man i långa perioder beroende av inhyrd personal för att klara verksamheten.

– Det blev dyrt, vi behövde tänka om, säger Camilla Tjäder som fick i uppdrag från politikerna att fasa ut konsulterna och anställa egen personal.

– Jag fick också i uppdrag att skapa nya tjänster. Så nu har vi fyra barnhandläggare istället för två. Det har förbättrat arbetsmiljön och förutsättningarna att göra ett bra jobb.

I dag har kommunen sju tillsvidareanställda socialsekreterare. För att locka dem till kommunen så erbjuds också hemmajobb två dagar i veckan och betalt för den restid de har till jobbet.

Dals-Ed betalar bäst - igen

Ydre ligger på andra plats på topplistan för socialsekreterarnas löner. Förstaplatsen kniper Dals-Ed, de har legat på topp i flera år i rad. Enligt Visions förtroendevalda i Dals-Ed så har kommunen bland annat behövt satsa på höga löner för att locka och behålla socialsekreterare.

På tredjeplatser hittar vi Österåkers kommun, de har bland annat satsat på en lönetrappa.

Editionsbanner_soc.jpg


Relaterade artiklar