• Per Lundh är familjebehandlare och jobbar förebyggande med föräldrakurser. ”Troligtvis kommer jag att träffa dessa familjer igen. Då är det en styrka att vi har en relation", säger han.

Ukraina

Hämtar flyktingar vid ukrainska gränsen

4 april 2022

Efter ett blixtbeslut skickade Grästorps kommun två bussar till polsk-ukrainska gränsen för att hämta flyktingar. Per Lundh, familjebehandlare i Grästorps kommun, fanns med ombord. Men hjälpaktionen höll på att haverera.

På ovanvåningen i en bondgård utanför Grästorp har en familj nyss flyttat in. Allt de äger finns i ett par resväskor. När de anlände från Ukraina till polska Zamosc i mitten av mars möttes de av två vita bussar och en man som frågade ”Vill ni åka till Sverige?”.

– På någon minut hade de pratat ihop sig och sa ”vi åker”. De valde att lita på att vi var snälla, säger Per Lundh, familjebehandlare i Grästorps kommun.

Bakom räddningsinsatsen står en förening som bildades någon dag innan avfärd av kommunfullmäktiges partier. Tio frivilliga fyllde bussarna med konserver, filtar och blöjor och åkte. Per Lundh fick frågan av sin chef att följa med, eftersom det behövdes någon med erfarenhet av socialt arbete. På väg ner hopade sig problemen.

– Kontaktpersonen vi hade i gränsstaden sa att vi inte kunde räkna med att jättemånga skulle vilja åka med oss. Det ryktades om människohandel och maffia i Sverige. Vi insåg också att flyktingarna behövde pass, men att få har det. Jag tänkte: ”Ska vi komma hem med två tomma bussar?”.

72 flyktingar kom med

Till Zamosc kom transport efter transport med trötta, ledsna och smutsiga människor, berättar Per Lundh.

– Det var bedrövligt, men samtidigt ett välorganiserat kaos, säger han.

Men allt löste sig. Färjebolaget meddelade att de skulle göra ett undantag när det gällde pass. 72 personer i åldrarna två till 79 år klev ombord. Väl framme i Grästorp möttes de av sina värdfamiljer.

– Jag kände hur avslappnade de blev när de märkte att allt var tryggt. Den här upplevelsen har svetsat oss samman för livet. Häromdagen när jag gick till jobbet kom en av de äldre kvinnorna fram och gav mig en kram.

Så här arbetar Visions medlemmar med kriget i Ukraina

StefanNilsson_mindre.jpg

Östersund

Säkerhetsingenjör Stefan Nilson har fullt upp med att inventera skyddsrum.

Läs mer här...

 

 

 

Maria Gustavsson_mindre.jpgMariestad

Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg i Mariestads kommun, ingår i ett samarbete med en ukrainsk kommun. Hon och tjänstemännen i Kamianets-Podilsky hörs varje vecka och stämmer av hur allt går. Kommunen i Ukraina har ställt om helt till krisarbete.

Läs mer här...

 

Christian Wigren_150px.jpgNynäshamn

Vår systertidning Chefen i Fokus har intervjuat krischefen Christian Wigren i Nynäshamn som berättar om förberedelser som görs inför att ta emot flyktingar.

Läs mer här...

 

 

 

Veronica Magnusson_150x200.jpgVision

Vision stöttar Ukraina med historiskt stort bidrag. "I Sverige kanske några frågar sig vad den fackliga verksamheter gör i ett krig, men det handlar om att se till att bidra till att saker och ting fungerar", säger förbundsordförande Veronica Magnusson.

Läs mer här...

 

 

Bodencharlotte-uneé_liten.jpg

Diakonen Charlotte Unée jobbar både med att samordna insatser för flyktingar från Ukraina och samtidigt lindra den oro som lokalbefolkningen i Boden känner för att kriget även ska sprida sig till Sverige.

Läs mer här...

 

 

sehamaweida.jpg

Region Skåne

Efter flyktingkrisen 2015 permanentades Seham Aweidas tjänst som migrationssamordnare inom barnsjukvården vid Skånes universitetssjukhus. Det kommer väl till pass nu när kommunerna börjat ringa om ukrainska barn som behöver sjukvård.

Läs mer här...

 

 

Per Lundh,webb,mindre.jpgGrästorp

Efter ett blixtbeslut skickade Grästorps kommun två bussar till polsk-ukrainska gränsen för att hämta flyktingar. Per Lundh, familjebehandlare i Grästorps kommun, fanns med ombord. Men hjälpaktionen höll på att haverera.

Läs mer här...

 

Trelleborg

Mikael Pettersson

Tak över huvudet, skola och äldres behov. Nu växlar Trelleborgs kommun upp för att ta hand om flyktingar från kriget i Ukraina. Mikael Pettersson på arbetsmarknadsförvaltningen letar med ljus och lykta efter boenden med kvalitet.  

 

Läs mer här...