• Flyktingarna anländer från Ukraina via Polen. Nynäshamns kommuns kanslichef Christian Wigren har aktiverat krisledningsgruppen.

Ukraina

Krischefen fixar nödboende för ukrainska flyktingar

14 mars 2022

Antalet ukrainska flyktingar som kliver av färjan i Nynäshamn ökar. Kanslichefen Christian Wigren och hans medarbetare har snabbt fått ordna sovplatser, eftersom Migrationsverket inte klarar uppdraget just nu.

Det kommer 300 ukrainska flyktingar till Nynäshamn varje dag med färjan från Polen. Tio gånger fler än för en vecka sedan.

I hamnen möts de av kommunens medarbetare och representanter från Migrationsverket, gränspolisen, regionen och frivilligorganisationer som Röda Korset.

– Det kommer också Nynäshamnsbor som delar ut bullar och leksaker. Det är rörande att se uppslutningen, säger Christian Wigren som är kanslichef och nu leder kommunens krisledningsstab.

Läs mer i Tidningen Vision:

Vision stöttar Ukraina med historiskt stort bidrag

Fullt upp i kommunerna med att inventera skyddsrummen

Han var uppe i ottan och började jobba. Migrationsverket aviserade häromdagen att de inte klarar att ta fram boenden till alla ukrainska flyktingar som väntas och har bett kommunerna om hjälp.

Flyktingar får sova i skola

Christian Wigren och hans medarbetare fick 24 timmar på sig att hitta lämpligt nödboende.

– Så under gårdagskvällen och tidig morgon beslutade vi att i använda en skola. Där finns i plats för 30 flyktingar. Vi har ordnat mat, köpt madrasser och skapat scheman för vem som ska jobba. Allting går väldigt snabbt nu.

Christian Wigrens roll är att samordna och hålla ihop insatserna.

– Det är mycket engagemang och det är bra, men vi måste se till att det inte skenar i väg. Vi måste göra rätt saker, ha struktur och inte dubbelarbeta, säger han.

Vad är största utmaningen?
– Det är svårt att planera framåt, för förutsättningarna förändras hela tiden. Vi kan inte lita på de besked vi får, för de som ger oss beskeden vet inte heller. Nu ska vi bidra med 30 platser, men om en vecka kanske det är 300. Det vet vi inte. Borde vi ha köpt 300 madrasser när vi ändå var i farten? Men man får helt enkelt ta det dag för dag.

Frågar om skyddsrum

Stämningen i kommunhuset, där Christan Wigren arbetar, beskriver han som engagerad men dämpad.

– Det finns en oro för världsläget. Jag får frågor från medarbetare om var det finns skyddsrum. Men jag tycker att de hanterar situationen bra. Jag har förberett dem på att de kanske kommer behöva ändra arbetsuppgifter under en period.

Om inte Ryssland hade invaderat Ukraina skulle Christian Wigren suttit i timmeslånga lönesamtal med sina medarbetare. Dessa har han varit tvungen att korta avsevärt. Och ett svar på budgetdirektiv för 2023 som han skulle leverera har han lagt betydligt mindre kraft på.

"Måste få behålla värdighet"

Läget är pressat, men Christian Wigren har värdefull kunskap i bagaget. Under den stora flyktingvågen 2015 jobbade han på Migrationsverket som enhetschef för asylmottagningen.

– Jag har viss erfarenhet av vad människor i nöd behöver. Ibland kan det vara annat än man tror. Människor behöver få vara självständiga så gott det går, behålla sin värdighet och dessutom behöver man något att sysselsätta sig med.

200 000 flyktingar från Ukraina

(Läget i mitten av mars 2022)

  • 4000 ukrainska flyktingar per dag anlände till Sverige under vecka 11, 2022.
  • Migrationsverket räknar med att det kommer att komma 200 000 flyktingar till Sverige från Ukraina under första halvåret 2022.

Källa: Migrationsverket