• Det internationella fackliga arbetet visar sin styrka nu när Ukraina är under attack, menar Visions ordförande Veronica Magnusson.

  • Antalet ukrainska flyktingar som kliver av färjan i Nynäshamn ökar. Kanslichefen Christian Wigren ordnar sovplatser.

Fackligt

Vision stöttar Ukraina med historiskt stort bidrag

7 mars 2022

Facken har en viktig roll i kriget i Ukraina. Det menar Visions förbundsordförande Veronica Magnusson. Vision skänker nu 150 000 kronor ur förbundets solidaritetsfond till insatser för att hjälpa det ukrainska folket.  

Samtidigt som flyglarm gick deltog flera ordföranden för ukrainska fack i ett samtal i måndags om läget för deras medlemmar under kriget.  

– Mina händer är våta av mina barns tårar. Jag kommer inte att tvätta dem. Jag vill fortsätta att känna dem, för det gör mig arg. Mitt hemland, mitt hem, är under attack, och det är så hur någon som är under attack borde känna, sa Yurii Pizhuk, ordförande för det ukrainska facket för statligt anställda. 

Lönesamtal känns långt borta

Victoria Koval, ordförande för fackförbundet CCHWU, som organiserar vårdanställda, påpekade det absurda i hur snabbt allt hade förändrats i landet.  

– Några dagar innan kriget bröt ut löneförhandlade jag med min chef. Det känns väldigt länge sedan nu, sa hon.  

Läs mer: Kommunerna har fullt upp med att inventera skyddsrummen

I Chefen i fokus: Krischefen fixar nödboende för ukrainska flyktingar

Visions ordförande Veronica Magnusson deltog i samtalet och berördes starkt av vittnesmålen.  

– Det handlar om människor som är i akut kris och uppenbar chock. När Victoria Koval beskrev hur hon nyligen hade haft möten om att förhandla upp löner var det som att lyssna till en av Visions förtroendevalda. Det kändes väldigt nära, dramatiskt och ödesmättat.  

"Facken kan bidra med kunskap som räddar liv"

Samtidigt som kriget pågår försöker de fackligt anslutna att arbeta under den akuta krisen.  

– I Sverige kanske några frågar sig vad den fackliga verksamheter gör i ett krig, men det handlar om att se till att bidra till att saker och ting fungerar. Offentliganställda måste se till att sjukvården är i gång, att det går att få tag på vatten samtidigt som anställda skyddas. Där har facken kunskap som kan bidra till att rädda liv, säger Veronica Magnusson.  

Världsfacket har öppnat en fond och uppmanat sina medlemmar att skänka pengar. Vision kommer att bidra med 150 000 kronor ur sin solidaritetsfond, vilket är det största bidraget som fackförbundet någonsin har bidragit med.  

"Internationellt samarbete avgörande"

Det internationella fackliga arbetet visar sin styrka nu, menar Veronica Magnusson.  

– Att det finns ett internationellt samarbete blir avgörande i sådana här situationer, för det är inget man kan bygga upp i en kris. Nu handlar det om att vi lyssnar på vad våra fackliga kollegor i Ukraina säger att de behöver. Det kan handla om powerbanks för att ha batteri för att kunna fortsätta kommunicera, att köpa in utrustning som gör att medlemmar kan hålla kontakt, krishjälp i form av filtar och tillfälligt boende för offentliganställda.  

"Vi ska känna stolthet över arbetet vi gör"

Som Visionsmedlem är man med och stöttar arbetet i krisen, även den som kan sprida sig till Sverige, säger Veronica Magnusson.  

 – Våra medlemmar som till exempel jobbar med flyktingmottagande, som arbetar med medicinsk utrustning eller inom kyrkan är väldigt viktiga. Vi ska känna stolthet över det arbete vi gör och kanske behöver göra mer den närmaste tiden.  

Om man som medlem vill bidra mer går det bra att skänka pengar till Visions solidaritetsfond.