• "Vi får samtal av människor som oroar sig för krig i Sverige. Just nu övar försvaret och det smäller i skogarna. Många undrar hur de ska lindra sin oro", säger diakonen Charlotte Unée.

Ukraina

Diakon om Ukraina: Att hjälpa dämpar oro

28 mars 2022

I militärstaden Boden är kriget i Ukraina nära. Samtidigt som lokalbefolkningen kraftsamlar för att möta flyktingars behov väcker militärövningarna runt omkring stor oro. Charlotte Unée, diakon, och hennes kolleger jobbar med bägge delar.

– Vi blev lite förvånade att få flyktingar hit så snabbt. De kom samma kväll som vi hade ett samordningsmöte. Samtidigt är Boden mottagningsort, så nu är det är full fart här, säger Charlotte Unée, diakon, Svenska kyrkan Boden.

Lärdomarna från flyktingkrisen 2015 sitter i, och arbetsformerna från den tiden har återupptagits. Svenska kyrkan har startat ett nätverk där bland annat kommun, region, Migrationsverket och frivilliga ingår.

Måste även lindra den lokala oron 

Charlotta Unée berättar att många flyktingar söker sig till organisationen Ria/Hela människan, som på uppdrag av Svenska kyrkan arbetar med sociala insatser. Bland annat har klädutdelningarna ökat och där finns även möjlighet att äta lunch.

Alt-textMånga i Boden vill bidra med det kan för att göra det lättare för flyktingar från Ukraina.

Förutom att agera samordnare kommer Svenska kyrkan att ordna aktiviteter för barnen och hjälpa till med det praktiska. Samtidigt måste Charlotta Unée och hennes kolleger också lindra den oro som lokalbefolkningen känner av att se den militära närvaron öka.

– Vi får samtal av människor som oroar sig för krig i Sverige. Just nu övar försvaret och det smäller i skogarna. Många undrar hur de ska lindra sin oro.

"Kris, men vi har inte stängt ner"

Charlotte Unée har ett svar som hon alltid återkommer till:

– Genom att hjälpa andra och göra något för någon annan kan man dämpa sin oro. Det är ett krisläge, men vi har inte stängt ner. Vi måste göra det vi kan så länge som möjligt.

Så här arbetar Visions medlemmar med kriget i Ukraina

StefanNilsson_mindre.jpg

Östersund

Säkerhetsingenjör Stefan Nilson har fullt upp med att inventera skyddsrum.

Läs mer här...

 

 

 

Maria Gustavsson_mindre.jpgMariestad

Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg i Mariestads kommun, ingår i ett samarbete med en ukrainsk kommun. Hon och tjänstemännen i Kamianets-Podilsky hörs varje vecka och stämmer av hur allt går. Kommunen i Ukraina har ställt om helt till krisarbete.

Läs mer här...

 

Christian Wigren_150px.jpgNynäshamn

Vår systertidning Chefen i Fokus har intervjuat krischefen Christian Wigren i Nynäshamn som berättar om förberedelser som görs inför att ta emot flyktingar.

Läs mer här...

 

 

 

Veronica Magnusson_150x200.jpgVision

Vision stöttar Ukraina med historiskt stort bidrag. "I Sverige kanske några frågar sig vad den fackliga verksamheter gör i ett krig, men det handlar om att se till att bidra till att saker och ting fungerar", säger förbundsordförande Veronica Magnusson.

Läs mer här...

 

 

Bodencharlotte-uneé_liten.jpg

Diakonen Charlotte Unée jobbar både med att samordna insatser för flyktingar från Ukraina och samtidigt lindra den oro som lokalbefolkningen i Boden känner för att kriget även ska sprida sig till Sverige.

Läs mer här...

 

 

sehamaweida.jpg

Region Skåne

Efter flyktingkrisen 2015 permanentades Seham Aweidas tjänst som migrationssamordnare inom barnsjukvården vid Skånes universitetssjukhus. Det kommer väl till pass nu när kommunerna börjat ringa om ukrainska barn som behöver sjukvård.

Läs mer här...

 

 

Per Lundh,webb,mindre.jpgGrästorp

Efter ett blixtbeslut skickade Grästorps kommun två bussar till polsk-ukrainska gränsen för att hämta flyktingar. Per Lundh, familjebehandlare i Grästorps kommun, fanns med ombord. Men hjälpaktionen höll på att haverera.

Läs mer här...

 

Trelleborg

Mikael Pettersson

Tak över huvudet, skola och äldres behov. Nu växlar Trelleborgs kommun upp för att ta hand om flyktingar från kriget i Ukraina. Mikael Pettersson på arbetsmarknadsförvaltningen letar med ljus och lykta efter boenden med kvalitet.  

 

Läs mer här...

 

 


Relaterade artiklar